0 kommentarer

Vindenes hjem af Böðvar Guðmundsson

af d. 19. oktober 2003
Info
 
Sideantal

317

Udgivet

2002

ISBN

87-90799-25-9

Originaltitel

Híbýli vindanna

 

”Vindenes hjem” er en historisk beretning om de islændinge der drog til Canada i 1800-tallet. Sproget er ikke det mest levende man har set, men det opvejes af en rigdom af historiske facts og medrivende skæbner. Den lettere abrupte fortællestil aftager efterhånden og giver plads til et mere fortællende sprog, som gør romanen langt mere læselig.

Olaf er søn af fattigfolk, men ved et lykketræf gifter hans unge, varmblodede søster sig med den lokale præst. I præstens hus får Olaf rum til at tilegne sig evner, han ellers aldrig ville være kommet i nærheden af. Men for fattige folk har alting helt sikkert en ende, og Olafs liv har næse for nød. Sognene har pligt til at sørge for sine fattiglemmer, og i en særlig hård vinter bliver Olaf og hans familie en belastning. Sognet beslutter at børnene skal i pleje, mens Olaf og hans kone Sæunn skal arbejde deres fattigdom af. I et helt år er familien så godt som uden kontakt med hinanden. Da muligheden byder sig, skraber de deres få ejendele sammen og drager ud i det ukendte mod det nye land. Et land der bare venter med egne strabadser.

Uddrag:
”De næste år måtte han gå ”piskens vej” på den berømte drengekostskole i Abingdon. I århundreder var kun sønner af adelsmænd gået ind ad porten til denne respektable institution, men nu begyndte sønner af formuende købmænd og hærførere i det britiske imperium også at få adgang. De nye tilflyttere skulle registreres ligesom alle andre drenge, men for at undgå, at noget så ubetydeligt som ”købmandssøn” eller ”søn af kaptajn” blev ført til protokols, blev den pågældende dreng registreret som ven af en adelsmand, socius nobilitatis. Det blev i protokollen forkortet som s. nob. Eller bare snob og blev altid opfattet som en ringe ære.”

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter