0 kommentarer

Verden venter Af Jes Holtsø

af d. 12. juli 2011
Info
 
Sideantal

279

Udgivet

2011

ISBN

978-87-11-42543-5

 

Jes Holtsø, som de fleste kender som Børge i Olsen banden har skrevet en bog om sin barndom og et ungdomsliv med stoffer, et misbrug som det lykkes ham at komme ud af, hvorefter han som voksen vender tilbage til livet og dels hjælper andre misbrugere, dels udlever sin drøm om at blive sanger.

Skildringen af hans barndom er fyldt med selvmedlidenhed: hans mor var en tyran, lærerne forstod ham ikke, han blev en ballademager for at hævde sig, og kom ind i en ond cirkel med ydmygelser, straf og mere ballade, og som følge heraf flere skoleskift. Et ophold i feriekolonien på Torø sætter dybe spor og efterlader den lille dreng med en voldsom følelse af svigt fra sine forældre. Han kommer også ind på optagelserne til Olsen Banden filmene, hvor han bare skulle spille sig selv, og pointerer, at det ikke er hans liv som barnestjerne der har gjort ham til narkoman. Men det at medvirke i en film gjorde, at han kom til at føle sig endnu mere speciel eller anderledes.

Som 6-årig begynder han at ryge, og vi hører nu meget detaljeret om alle de stoffer han har taget i sin ungdom, hans usle liv som narkoman, hvor han stjal, løj og svindlede – og tog flugten når det blev for kompliceret.

Beskrivelsen af tiden som narkoman er meget langtrukken. Hans problemer med at tiltrække kvinder gør, at denne del ikke bliver særlig interessant at læse om – hans regnskab med hvor mange gange han var sammen med kæresterne før de havde sex er ærlig talt ganske uvedkommende – og lidt for privat. Sprogligt er der en del “pis og lort” i bogen.

Det er selvfølgelig flot at han har klaret at komme ud af sit store misbrug, og har fået en fornuftig tilværelse – hatten af for det – jeg forstår også godt trangen til at fortælle om det – men nogen stor læseoplevelse var det ikke.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter