0 kommentarer

Vejene af Jack Kerouac

af d. 9. september 2001
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

308

Udgivet

1998

ISBN

87-557-2186-9

Originaltitel

On the Road

 

Bogen, der kickstartede beatgenerationen, er skrevet på rendyrket følelse. Længslen efter frihed, kærligheden til landet og den indespærrede frustration over gældende normer. “Vejene” er en guldklump fra den gang spirituskørsel var en vigtig del af madpyramiden.

Sal Paradise slår sig sammen med den uligevægtige Dean Moriarty på en flygtig opdagelsesrejse frem og tilbage over staterne i USA. De afprøver grænserne af The American Dream gennem sprut, sex, narkotika og rigelige mængder af jazz. De ved ikke præcis hvad det er, de søger, eller hvad de forventer af livet.
Sal og Dean bliver en slags nomader, der tager kortvarige småjobs rundt omkring, på evig kant med loven. De bytter kærester og håndvåben med hinanden, og platter sig til ekstra benzin i tanken undervejs. Med generøse popfilosofier og endeløse understregninger af rastløsheden bliver “Vejene” af og til langtrukken, men mister på intet tidspunkt sin samfundsspydige snert.

Kerouacs ven og berømte poet, William Burroughs, beskriver meget præcist fortællingens indvirkning på generationen: ”Bogen solgte en trillion Levis og en million espressomaskiner, og sendte utallige unge på farten … fremmedgørelsen, rastløsheden, utilfredsheden var allerede til stede, og ventede blot på, at Kerouac viste vejen.”

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter