0 kommentarer

Uden blod af Alessandro Baricco

af d. 26. juni 2011
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

93

Udgivet

2004

ISBN

87-02-02266-4

Originaltitel

Senza sangue

 
Borgerkrigen var slut; men ikke for de tre mænd i den gamle Mercedes, som dukkede op ved den øde beliggende gård. Manuel Roca vidste godt, hvad klokken var slået, skjulte sin lille datter, Nina, i et hul under gulvbrædderne og bad sønnen om at gemme sig i brændeskuret. Selv greb han et gevær og besvarede skudsalverne udefra. Men både far og søn blev dræbt, mens Nina i sit hul forsøgte at fortrænge det hele.
Den yngste af de tre angribere, Tito, opdagede pigen inden de forlod stedet, men valgte ikke at afsløre hende.

Mange år senere dukker en smuk og velklædt kvinde i halvtredserne op foran en sølle kiosk, hvor en gammel mand sælger lotterisedler, som han langer ud gennem en lille luge. Hun inviterer manden på en drink. Han er med det samme klar over hvem kvinden er og forsøger at undskylde sig; men hun insisterer og til sidst giver han sig. De finder en stille bar, hvor de kan snakke i fred og ro. Tito ved at hans to medskyldige fra dengang siden er blevet myrdet og han er sikker på at Nina er kommet for at afslutte sin hævn.

Nina fortæller hvordan hun hele livet er blevet manipuleret og misbrugt. Da hun var 11 år kom en mand ved navn Uribe og hentede hende på det børnehjem, hvor hun var blevet placeret efter drabene på hendes far og bror. Tilsyneladende for at skjule og beskytte hende, som det farlige vidne hun var. En anden mand, grev Torrelavid, som ellers havde fået til opgave at gøre det af med hende, forelskede sig i hende, overtog hende med trusler og giftede sig med hende, da hun blev 14 år. Siden fødte hun ham tre børn. Og da greven døde blev hun forstødt af hans familie, mistede alt og blev tilmed anbragt på en lukket institution.

Nina ønsker at stille Tito til ansvar, at få ham til at påtage sig sit ansvar som medskyldig i mord. Tito forsvarer sig med at have kæmpet for en større sag, for retfærdighed, vel vidende at det altid kostede uskyldige mennesker store lidelser. Nina hævder, at alt kun drejede sig om had og hævn og at ingen skænkede retfærdigheden en tanke.

Fortiden har tilsyneladende bevaret et ødelæggende greb om de to personer. Bøddel og offer, kan historien kun gentage sig? Men da Tito tror, at de nærmer sig afslutningen, at Nina snart vil trække en pistol op af håndtasken, spørger hun ham: “Kunne De tænke Dem at gå i seng med mig?” Det må da være noget nær den ultimative forsoning. Nina søger virkelig at gøre op med fortidens traumer.

“Det eneste hun forstod, var at intet er stærkere end den drift der får os til at søge tilbage til det punkt, hvor vi blev knækket, for i årevis at blive ved at gentage dét øjeblik. Bare fordi vi tror at den der engang har reddet os, kan blive ved at gøre det for evigt. I ét langt helvede magen til det vi kommer fra. Men pludselig nådigt. Og uden blod.”

Lån bogen på bibliotek.dk

 

Bedømmelse
Karakter