0 kommentarer

Tysklandsarbejderen Frederiks valg af Linda Lassen

af d. 1. februar 2019
Info
 
Sideantal

366

Udgivet

2019

ISBN

9788770706483

Udgave

1. udgave

 

I foråret 1940 indgik den danske regering – med de danske fagforeningers velsignelse – en aftale med regimet i Berlin om, at arbejdsløse danske mænd kunne tage arbejde i Tyskland. Op med 100.000 danske mænd arbejdede for den tyske regering fra 1940 til 1944. Mange stod i en vanskeligt situation, hvor man kan spørge, om de reelt havde noget valg. En ting var, at arbejdsløsheden var uhyggelig stor. En anden ting var, at mange kunne miste retten til understøttelse, hvis ikke de sagde ja. Selv om tysklandsarbejderne tog arbejde i Det tredje Rige på et helt lovligt grundlag, oplevede stort set alle efter 1945 at blive udskammet som landsforrædere.

Dette kapitel af danmarkshistorien danner udgangspunkt for denne fine historiske roman. Som det ganske rammende hedder et sted i romanen, så var tysklandsarbejderen frikendt af myndighederne, men ikke af naboerne.

Romanen begynder i tysk tid, hvor Frederik vokser op i en familie på Als, som læseren kan opleve som et sted mellem tysksindet og blakket – et begreb for de sønderjyske familier, der havde vanskeligt ved at vælge side mellem dansk og tysk. Ved afstemningen i 1920 mener Frederiks far, det er bedre at støtte det store Tyskland end det lille Danmark. Men det er ikke alle, der skilter med, hvor de har sat deres kryds. Og Frederik ved ikke, hvad han selv mener.

Efter at Sønderjylland blev en del af Danmark i 1920, flytter Frederik til Fyn, hvor han bliver gift med Maren. Her slår han sig ned som bager og får fire børn.

Familien bliver indhentet af den økonomiske depression i 1930erne, og Frederik må hutle sig gennem småjobs. I Sønderjylland ­slår krisen ekstra hårdt. Her bliver mange landbrug og andre erhverv ramt af tabet af det store eksportmarked mod syd. Omstillingen til den danske økonomi forløber ikke uden gnidninger. Stridighederne mellem dansk og tysk går tværs ned gennem familien, og de spidser til i 1930erne: Er Hitler mon en mand, man skal regne med?

Efter den tyske besættelse af Danmark får Frederik sværere og sværere ved at forsørge sin familie, og han vælger at tage til Kiel som tysklandsarbejder. Hans beskæftigelse begynder med noget civil produktion, men senere er der vist noget med, at arbejdet på fabrikken kan bruges til noget i krigen.

Frederik virker ikke til at gøre sig større tanker om det. Han melder sig ind i det danske nazistparti, som om det var den lokale borgerforening, han gik ind i. Det gør livet lettere. Nationalsocialisterne arrangerer teater og sociale komsammener. Og derhjemme er jo også en familie, der skal ernæres.

Da briternes bomber rammer Kiel, sidder han i saksen. Det synes at være en naturlov, at mennesker lever i nuet, når krigens splitsekunder mellem liv og død kommer tæt på. I ruinerne af en kirke har han sex med en lokal, tysk kvinde. Og det får konsekvenser.

I Linda Lassens roman bakser hovedpersonen med sandheden inden i sig selv – og hans forhold til menneskene omkring ham. Bogen indeholder fine psykologiske portrætter, der nogle gange står stærkere, når det drejer sig om figurerne omkring hovedpersonen end om hovedpersonen selv.

Romanen er i lige så høj grad en fortælling om slægt, nationalitet og identitet som en historie om en tysklandsarbejder.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter