0 kommentarer

Tyran er væk! af Kåre Bluitgen

Info
 
Sideantal

22

Udgivet

2012

ISBN

978-87-638-2030-1

 

Emils elskede dinosaur, Tyran, er blevet væk. Og sjovt nok lige samme dag som Mads var med hjemme på besøg. Og så er det jo da nærliggende at tro, at Mads har hugget yndlingslegetøjet. En krig starter mellem de to tidligere bedste venner. Det er en frontkrig, der udspiller sig i skolegården, hvor de to drenge hver især allierer sig med klassekammerater, så tidligere venner nu er på hver sin front. Men det er begrænset, hvor længe man kan være allieret med nogen, der ikke har part i sagen, og snart må Mads og Emil begge se sig ladt i stikken af deres allierede, krigen er nu imellem de to. Helt i tråd med den danske ånd foreslår Emils mor, at de forsøger at løse konflikten over en gang pandekager.

“I begyndelsen er det lidt mærkeligt. Det er, som om Mads er med hjemme for første gang. Men så får de pandekager. Og der er sodavand til den, der kan spise flest, siger mor. De griner og pjatter. Får syltetøj på hænderne.”

Og selvom de to drenge skal igennem endnu et par forviklinger og grumme handlinger, så bliver de da også venner til sidst, for sådan skal det jo være.

Kåre Bluitgen har skrevet en overpædagogisk, overmoraliserende bog. Fra starten af er det tydeligt, at der er mindst to problematikker som han ønsker at belyse i bogen, hvilket gør at plottet og de to hovedpersoners handlinger bliver så indviklet, at jeg selv var nødt til at læse bogen et par gange, for at finde ud af, hvem der gjorde hvad. Ej heller er der nogen ordentlig karakteristik af drengene, og den manglende nuancering af sproget gør, at deres handlinger på ingen måde tegner et fyldestgørende billede af dem.

Hans Oversen har til gengæld især i bogens sidste del, hvor konflikten spidser til, forsøgt sig med at lade illustrationerne afbillede drengenes sindsstemninger, samt deres “indre dæmoner”. Dette er gjort på en ganske overbevisende måde, og især illustrationen af Emil, der kravler op af den tårnhøje trappe med de enorme trin er meget sigende. Desværre kan dette på ingen måde opveje den moraliserende tone og bogen får derfor kun to små stjerner.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter