0 kommentarer

Skandalen af Zoe Heller

af d. 5. juni 2012
Info
 
Sideantal

229

Udgivet

2005

ISBN

87-595-2446-4

Originaltitel

Notes on a scandal

 

De er ikke så usædvanlige; fra tid til anden dukker de op – mediernes afsløringer af lærere, der står i seksuelt forhold til en (eller flere) af deres purunge elever.

“Skandalen” skrevet af den britiske journalist og forfatter Zoë Heller blev nomineret til den prestigefulde Booker Prize og filmatiseret med Cate Blanchett og Dame Judi Dench i hovedrollerne som henholdsvis den forførende keramiklærer, 42-årige Sheba, og hendes tilsyneladende loyale og altid støttende veninde og kollega, den pensionsmodne historielærer Barbara.

Barbara lever alene; hun er ugift og barnløs, og det eneste, man hører om hendes relationer til andre, er sjældne besøg hos søsteren og svogeren – samt et tidligere (kærligheds?)forhold til en Jennifer. Sheba derimod bor sammen med sin familie bestående af den noget ældre ægtemand Richard og parrets to børn, den rebelske og stride teenagedatter Polly foruden sønnen Ben på 12 år, der har Downs Syndrom.

Som alle andre drages den ensomme Barbara af Shebas smukke udseende, blide væsen og ungdommelige friskhed, og da Sheba giver efter for sin 15-årige lektiehjælpselev Stevens vedvarende erotiske tilnærmelser, er Barbara naturligvis parat til med alle midler at redde veninden ud af det forbudte forhold – og sikre, at skandalen ikke bryder ud men forbliver en velbevaret hemmelighed.

Men Sheba har forelsket sig voldsomt i sin unge elsker og kan trods den store risiko for afsløring ikke undvære at gå i seng med ham igen og igen – og mens den uafvendelige katastrofe nærmer sig, lægger Barbara øre til enhver detalje i venindens intime betroelser …

Selv om bogens handling umiddelbart indikerer et umage pars passion og lidenskab, er det det underliggende tema, der tiltagende fascinerer og dominerer – kvinders nederdrægtighed mod hinanden; ondskab og misundelse forklædt som søstersolidaritet og omsorg. Jeg slugte bogen med en konstant sitrende gysen, og det i sig selv er vel den bedste anbefaling.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter