0 kommentarer

Tjick af Wolfgang Herrndorf

af d. 12. juli 2014
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

272

Udgivet

2014

ISBN

978-87-7141-256-7

Originaltitel

Tschick, oversat af Maj Westerfeld

 

“Tjick” er sjov for alvor. Det er en ungdomsroman skrevet i et frisk sprog, der let kan læses af alle aldersgrupper. De underliggende pointer om forældreansvar(sløshed), mobning og marginalisering vil nok mest appellere til alle os, der er over den første barndom. Bogen har modtaget flere store priser, er oversat til mere end 25 sprog og lå øverst på den tyske bestsellerliste i over et år.

Skolens hotteste tøs, Tatjana, inviterer hele klassen med til et brag af en afslutningsfest med overnatning og usagte løfter. Maik glæder sig vildt, for han er smaskforelsket i Tatjana og begynder at forberede en sensationel gave. Netop som han er færdig, viser det sig, at et par af 8.c’s mest utjekkede elever alligevel ikke får en invitation. Heriblandt ham selv.

Dybt deprimeret må Maik se endnu en røvkedelig sommerferie i øjnene. Alene – for hans mor skal på “skønhedsklinik” (sprutafvænning), og hans far benytter lejligheden til at tage på “kursus” med sin velformede sekretær. Tilbage sidder Maik i sit forgyldte bur med swimmingpool, PlayStation og 200 euro til pizzaer og cola.

Men så dumper Tjick forbi. I en stjålet, rusten Lada, parat til hvad som helst. Tjick er russer og hedder egentlig Andrej Tjickatjov, og han er heller ikke inviteret med til Tatjanas fest. Men hvorfor så ikke lave sin egen fest? For eksempel tage til Valakiet og besøge Tjicks bedstefar.

De to 14-årige drenge pakker bilen med soveposer, frosne pizzaer og colaer og kører derudaf. De har hverken kort eller kompas og futter bare afsted på må og få. Og efterhånden som dagene går, opstår et tøvende venskab mellem den materielt forkælede Maik og den ludfattige, ofte spiritusdunstende Tjick.

Genren hedder “road novel”. Vi følger knægtene på deres færd ned gennem et solbagt Tyskland og muntrer os over de mange barokke situationer, de roder sig ud i: En mystisk familie nægter at fortælle, hvor supermarkedet ligger og byder i stedet på meget mærkelig mad. En kommunistisk krigsveteran beskyder dem med sin ældgamle riffel. En smuk, voldsomt ildelugtende pige frister med lidt af hvert. Politiet dukker op på de mest ubelejlige tidspunkter. Og pludselig kommer en grisetransport i vejen.

Tak til Maj Westerfeld for en ualmindeligt medlevende og lydefri fordanskning.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter