0 kommentarer

Tine Bryld – et lettere kaotisk ridt af Gitte Løkkegaard

af d. 20. september 2012
Info
 
Sideantal

233

Udgivet

2009

ISBN

978-87-02-08056-8

 

Gennem næsten fyrre år nød op til flere generationer af danske unge godt af socialrådgiver, brevkasseredaktør og forfatter Tine Brylds virke som radiovært på P1-programmet ”Tværs”, hvor hun med dyb indsigt lyttede til ungdommens problemer og besvarede deres spørgsmål om alt lige fra kærestesorger og sex til mobning og forældres skilsmisse. ”Reservemor” både trøstede og gav kærlige, men bestemte spark bagi.

I slutningen af 2010 blev Tine Bryld ramt af en hjerneblødning, og i hedebølgepåsken 2011 forstummede den velkendte, rolige og velovervejede stemme for altid, da hun afgik ved døden. Men inden det skete, udkom journalisten Gitte Løkkegaards fine portrætbog, baseret på en lang række interviews og mange timers samtale med Tine Bryld, der her ærligt fortalte hele sin historie uden at pynte på noget eller skåne sig selv det mindste.

Hun har kæmpet for de enlige mødre, for christianitterne og bz’erne, for de forvaringsdømte grønlændere og i det hele taget for samfundets socialt svage. Men Tine Bryld har også kæmpet hårdt i sin egen turbulente tilværelse med kriser og svære valg – hendes liv har budt på både tabet af en lillesøster; et kærlighedsforhold til en pige, der begik selvmord efter at Tine havde forladt hende; en illegal abort. Som ung småbørnsmor forlod Tine sin ægtemand til fordel for en langt ældre mand, hvis sygdom i den sidste ende resulterede i endnu en adskillelse – dog først efter mange års lykkeligt ægteskab.

At forlade sin første mand over hals og hoved og flytte med to små børn direkte ind i en ny mands hus, betegner Tine Bryld som ”simpelthen tåbernes tåbelighed”, og som hun erkender: ”Sex – altså begær, lyst og forelskelse – har forstyrret meget i mit liv. Begær er langt hen ad vejen kimen til menneskers undergang og tragedie”.

”Tine Bryld – et lettere kaotisk ridt” er rigt illustreret med fotos fra Tines liv, og bogen er så intens, at jeg læste den i ét stræk og bagefter ærgrede mig over ikke at have nydt den langsomt. Så mine to anbefalinger lyder: læs bogen – og stræk den over flere dage, så forventningens glæde også kan komme til sin ret.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter