0 kommentarer

The Long Way Home af Louise Penny

af d. 25. juni 2019
Info
 
Sideantal

602

Udgivet

2014

ISBN

978-1-59413-88-1

Originaltitel

The Long Way Home

 

Denne bog er anderledes end de tidligere bøger i serien.

Det handler om kunst: Hvad er kunst? Hvem definerer hvad kunst er? Hvordan bliver kunst til? Er der forskelle mellem forskellige kunstformer? Kan kunstskoler lære studenter at blive originale kunstnere? Hvordan fornyer man sig som kunstner? Er det først rigtig kunst efter kunstneren er død? Alle disse spørgsmål bliver behandlet i bogen gennem samtaler mellem diverse personer. I følge Ruth, seriens poet: “Det er en klump i halsen der SKAL ud”, det første forsøg er noget roderi – ligegyldigt om det er farverne på maleriet eller det præcise ord i digtet.”

Chefdetektiv Armand Gamache er gået af; det mente han var det rigtige efter skyderiet i sidste bog mellem ledende politiofficerer: Armand skød og dræbte sin overordnede, korrupte  Francoeur, Jean Guy Beauvoir skød Armand for forhindre at han blev sprængt i luften af den bombe Francouer havde anlagt.

Armande og hans kone Reine-Marie købte Emilie’s hus i landsbyen “De Tre Grantræer”; Jean Guy er i behandling for stofmisbrug og kommet ovenpå, han er forelsket og blevet gift med Annie, Armand og Reine Marie’s datter. I den lille landsby føler Reine Marie at det endeligt er muligt at slappe af, ikke forvente det værste hver gang telefonen ringer, at Armand er skudt eller såret. Armand føler det også. Idyl. Helbredende.

Maleren Peter er forsvundet, Clara bad ham forlade hjemmet efter hendes soloudstilling fordi han var jaloux og ikke forstod hendes meget følelsesladede malerier.  De aftalte at mødes om et år og tale om, hvad de vil. Men Peter kom ikke, ingen i landsbyen har hørt fra ham. Clara er i syv sind om hun skal bede om hjælp. I dagevis følger hun Armand på hans gåture, til sidst får Armand det lokket ud af hende. Han føler han ikke kan sige nej, selvom det er stresser ham.

Armand besøger Peter’s mor, Irene, men hun vil ikke hjælpe, for Clara har gjort Peter en bjørnetjeneste ved at begrave ham i den lille landsby, hans kunst kan ikke udvikle sig uden stimulation udefra. Irene er meget rig og har købt fremtrædende Canadiske malerier fordi det er en god investering, men hun værdsætter dem ikke. Da Armand tager afsked føler han malerierne på væggene råber efter hjælp, at han skal lukke dem ud af deres fængsel så de kan blive værdsat.

Det bliver til en rejse gennem Canada’s landskaber med Clara som leder, og Myrna, Armand og Jean Guy som ledsagerne. De følger Peter’s udviklingsrejse, han fornyer sig, bliver mere kreativ, tør experimentere med farver. Clara er begejstret.

Nå ja, der er også et mord med asbest som mordvåben og tålmodighed over mange årtier.

Jeg læser denne serie i rigtig rækkefølge, ser man hvordan personerne udvikler sig som rigtige personer i det virkelige liv. Bøgerne er fulde af literære referencer, lyrik og kunst; jeg går udfra jeg går klip af nogle af dem.

Jeg vil planlægge en rejse til dette område og tage bogen med.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter