0 kommentarer

Temeraire af Naomi Novik

af d. 22. februar 2017
Info
 
Sideantal

366

Udgivet

2016

ISBN

978-87-7118-687-1

Originaltitel

His majesty's dragon- oversat af Rebekka Hjelholt Svendsen

Udgave

1.udgave

 

Kan en drage snakke med mennesker, så snart den er ude af sin skal og hvordan ser en krig ud med drager i luften, som også kæmper mod hinanden?

Med denne bog bringer Novik læseren tilbage til Napoleons tid, hvor krige blev udkæmpet både til havs, på land og ikke mindst lige oppe under skyerne. Kaptajn William Laurence befinder sig på skibet det britiske skib Reliant, der en dag kaprer et fransk skib og de finder et drageæg i lastrummet. Det er ikke noget, som skibets besætning ser hver dag og de ved ikke helt hvad de skal gøre. En dag beslutter de sig for at ægget skal op på dækket:

Det var en strålende solskinsdag. Måske virkede varmen og lyset befordrende for drageungen, der så længe havde været lukket inde under dæk, for ægget begyndte at sprække for alvor næsten med det samme, det kom op. Laurence valgte at ignorere matrosernes rastløse bevægelser og højlydte hvisken og de spredte gisp, der slap ud, da de første glimt af dyret blev synlige: en pigbesat vingespids, der blev stukket ud gennem én sprække, og kløer, der kradsede sig vej gennem en anden.

Slutningen kom ganske pludseligt: Skallen brækkede næsten lige midt over, og de to halvdele blev slynget hver sin vej ud på dækket, som om beboeren var utålmodig for at komme fri. Drageungen sad tilbage på puden mellem små stykker skal og rystede sig energisk. Den var stadig dækket af slim fra ægget og skinnede våd og blank i solen; dens krop var farvet en dyb, ublandet sort fra næse til halespids.”

Dragen bliver hurtigt navngivet Temeraire og det er en ganske speciel drage. Besætningen lærer hurtigt at kommunikere med dragen, da den i sin tid i ægget har overhørt besætningen snakke og kan selv snakke engelsk så snart den åbner sit gab. Men efterhånden som Temeraire vokser, er skibet ikke stort nok og sammen med Laurence tager dragen afsted til en træningslejr for drager i Loch Laggan i Skotland. Her er flere drager samlet og Laurence og Temeraire falder hurtigt til, til trods for at Laurence ikke er aviatiker som de andre dragetrænere. Selvom der er rig mulighed for at tilbringe tid med de andre drager, så har Laurence og Temeraire en vane, som startede så snart Temeraire kom ud af sin skal:

”Vanen tro fortsatte de med at læse sammen, og Temeraire lyttede opslugt til hver eneste matematisk eller videnskabelig artikel, Laurence kunne finde. Han forstod dem alle uden besvær, og Laurence var ofte i den sære situation, at han måtte have Temeraire til at forklare sig det stof, han læste højt.

Endnu mere gavnligt var det, da der måske en uge efter, at de havde genoptaget træningen, ankom en pakke med posten til dem fra sir Edward Howe. Naturhistorikeren havde noget excentrisk adresseret den direkte til Temeraire, som var henrykt over at modtage sit helt eget stykke post. Laurence åbnede pakken for ham og fremdrog en smuk bog med dragehistorier fra Orienten: den var netop udkommet, og historierne var oversat af sir Edward selv.”

Men hvordan kan drager trænes til at gå i krig og eksisterer kvindelige aviatikere egentlig på Napoleons tid?

Aldrig før har jeg følt at jeg fløj rundt i de højere luftlag, som da jeg læste denne bog. Noviks beskrivelser af hvordan verden ser ud fra luften og hvordan det føles at befinde sig på en drage, der flyver afsted, er bemærkelsesværdige og måden hvorpå man følger Temeraires udvikling som drage er både informativ og spændende. Novik formår at give læseren en god blanding af spænding, venskab og kærlighed i denne bog og det var svært at forudse hvad der ville ske i næste kapitel. Det er første bog i serien om Temeraire og netop nu er serien oppe på 9 bøger, som jeg ser frem til at læse om denne drage og hans færd.

Alt i alt en virkelig god bog om dragen Temeraire og hans tro følgesvend Laurence, som må kæmpe for deres respekt, men hvis venskab er blandt de stærkeste jeg længe har set.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter