0 kommentarer

Ta’ selv af Kristiane Hauer

af d. 14. november 2012
Info
 
Sideantal

256

Udgivet

2012

ISBN

978-87-11-39957-6

 

Med “Ta’ selv” har Kristiane Hauer skrevet en alvorlig roman om det moderne liv og de udfordringerne der ligger i at prøve at få familieliv, karriere og samtidig at være kæreste med børnenes far, til at gå op. Vi følger Line i klip fra hun er single midt i 20erne til hun ti år efter har fundet sig selv. Udefra set har Line et godt liv. Hun har gode veninder gennem gymnasietiden og de holder fast i hinanden bagefter. Line går på universitetet, har ingen problemer med at få kærester, bestå studier eller få job. Men hele tiden er det som om hun ikke rigtig tager ordentligt fat i sit liv. Eller tager stilling. Hun følger med strømmen og det går fint indtil hun får sit første barn. Så begynder hun at støde mod.

Line og tre veninder mødes hver søndag til en gåtur. På den måde er de nogenlunde sikre på at få set hinanden lige meget hvor de er i deres liv. På gåturene taler de. Via Line og hendes veninders liv kommer vi hele vejen omkring kvinders liv med kærester og børnedrømme og utroskab. Med karrierer kontra deltidsjob og deres drømme om at få det hele til at lykkes. Det kan godt være Line gerne vil have børn, men hendes veninde Louise er langt foran på den konto med fast kæreste og et brændende ønske om en familie. Gåtur efter gåtur går Line roligt og lytter først til snak om ØNSKET om et barn, derefter om (jubel) graviditeter, børnefødsler og herefter børnene selv i diverse stadier – og med de udfordringer det giver. Det hele beskrives udførligt så man til sidst virkelig, virkelig ønsker de ville tale om noget andet, og hvorfor siger Line ikke HOLD NU KÆFT MED AL DEN SNAK OM BØRN? Men Line følger med og giver lige nøjagtigt nok til at hendes omgivelser ser hende som et aktivt og socialt væsen.
Læseren bliver mere og mere i tvivl om hvorvidt Line overhovedet har en mening om hvor hun vil hen og hvad der egentlig interesserer hende.

Line lever sit liv som om hun altid er enig og tager aldrig rigtig stilling til sine egne behov, og når man gør det er der stor risiko for at man kommer til at sige ja til ting, som man egentlig ikke har lyst til. Hun ved simpelthen ikke hvad hun lyst til eller behov for. Og endnu mere vigtigt ved hun heller ikke hvad hun IKKE vil. Og pludselig sidder hun med alt for meget arbejde, en 2-årig datter, der hellere vil lege med barnepigen, en kæreste som end ikke overvejer at aflyse aftenens løbetur, når hun samme dag er brudt sammen på arbejdet. Men hvordan finder man ud af hvad man vil?

“Ta’ selv” er en fin, realistisk bog som de fleste kvinder med job og familie vil kunne spejle sig i. Romanen prædiker ikke, men anbefaler at man mærker efter hvad man har brug for og så arbejder sig hen i mod det.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter