0 kommentarer

Stoner af John Williams

af d. 23. oktober 2014
Info
 
Sideantal

303

Udgivet

2014

ISBN

978-87-11-35760-6

Originaltitel

Stoner

Udgave

1. udgave

 

I romanen følger vi intenst hovedpersonen William Stoner i et liv på godt og ondt. Lige fra barndommen på gården i Missouri (USA) hos hans forældre over hans mangeårige underviserjob på universitetet til hans sidste levedage. Hans liv forløber som mange andres og også Stoners liv består af op- og nedture. Han reflekterer og er ikke helt tilfreds. Vi får i glimt indblik i hans tanker og ønsker om noget, der kunne være anderledes end det virkelig er.

Stoners arbejde som underviser på universitetet er det, hvorom alt drejer. Hans intense glæde over litteraturens væsen er central. Det synes som om Stoner næsten føler det er et kald for ham. Men formidlingen – altså undervisningen – kan være vanskelig. Men han øver sig – og bliver bedre og bedre.

John Williams roman om et på mange måder ganske almindeligt menneske er godt fortalt. Der er en intensitet, som man ikke kan undgå at blive fanget af og fastholdt i. Og det er gjort med et dejligt sprog – med fylde og farver.

Men er det så en god historie? For Stoner synes det problematisk – det kan virke som om det er en trist fortælling om et liv, som bare har fundet sted. Det er bare sket – og det kunne ikke være blevet anderledes, tænker han.

For os andre kan det være en historie, vi i hovedtræk har hørt før. Almindelig – lige ud ad landevejen. Og uden den store glæde og begejstring. Men den er mesterligt fremlagt. Men historien kan også få os til at reflektere over vores eget liv – hvad er der sket indtil nu? – og er der måske noget der kunne være blevet anderledes – eller er der noget som skal blive anderledes fremover? Nye valg og nye aktiviteter kan være en tanke værd efter at have læst denne roman. Jeg selv holder meget af de romaner, der følger mig et godt stykke tid efter at bogen er lukket.

Lige en sjov detalje: Romanen er en genudgivelse fra 1965. Med den amerikanske udgivelse i 2006 er romanen blevet meget populær i en række lande verden over.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter