0 kommentarer

Stolthed og Fordom af Jane Austen

af d. 23. september 2001
Info
 
Sideantal

284

Udgivet

2000

ISBN

87-595-0683-0

Originaltitel

Pride and Prejudice

 

Der er skrevet mange kærlighedshistorier i tidens løb men sjældent en som denne. Nok er det en fortælling om kærlighed, men Jane Austens “Stolthed og fordom” er så meget mere end blot en historie om ”dreng møder pige og forelsker sig”.

Elizabeth Bennet er legemliggørelsen af den moderne kvinde. Det kan godt være, at hun er fanget i sin tids normer og formaliteter, dens empirekjoler og papillotter, men hun er et menneske, der stræber efter kontrol og lykke i en verden, hvor begge dele kan være svære at opnå. Så selvom “Stolthed og fordom” også handler om at finde sig en ægtemand og gøre familien ære, handler bogen ligeså meget om personlig udvikling og om at erkende sine fejl og svagheder.

Det er en stor roman på mange måder, og man kan tage et par nye briller på, hver gang man læser den og stadig få nye og fascinerende ting ud af fortællingen om miss Bennet og mr. Darcy. Hvis man trænger til et godt grin, er det dog også den rette bog at gribe fat i, for Jane Austen forstår at ramme meget præcist og satirisk i beskrivelserne af adelens og overklassens ritualer og sædvaner.

Som sagt er Elizabeth Bennet en moderne kvinde, og hendes holdbarhed og relevans i dag afspejles f.eks. i en succes som Bridget Jones, som jo er modelleret over sin litterære forgænger.

Desuden er det forfriskende med en romance, der udelukkende består af ord og blikke!

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter