0 kommentarer

Stjernernes udvalgte Af Tina Hvidberg

af d. 29. januar 2009
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

308

Udgivet

2008

ISBN

978-87-92301-02-4

 

“Jeg spekulerede over, hvad der havde fået Mester Harryn til at vælge os. Vi var ikke særligt modne, alvorlige eller heroiske, vi var ikke spor kloge, snedige eller snarrådige. Hvorfor var det os fire, jeg forstod det ikke! Hvad skulle vi kunne stille op? Jeg kom frem til den konklusion, at vi nok var blevet udvalgt, fordi vi var de mindst egnede til at blive sendt i krig som overordnede for hæren. Libatio var bedre tjent med at lade os forkludre sagen for os selv og hinanden i stedet for at gå i vejen på slagmarken.” (Citat fra “Hvor Mørket Hersker”)

Nej, det er ikke let at være en gruppe temperamentsfulde og forholdsvist utrænede teenagere, når man bliver sendt ud på en hemmelig mission. Specielt ikke når fremtidig fred i hjemlandet afhænger af ens succes!

Dette må en gruppe unge akademielever og deres rejsefæller erfare i dette første bind i Tina Hvidbergs fantasyserie, “Hvor Mørket Hersker”. Især historiens hovedperson, Pet, er en ung pige med et heftigt temperament, hvilket er svært at tøjle, når man skal forestille at være leder og Stjernernes Udvalgte. Det er gennem hendes øjne, forfatteren berører emner som venskab, had, kærlighed, jalousi, krig og heltemod.

Man kan sige meget – både godt og skidt – om denne bog, men forfatterens skal dog have ros for karakterernes opbygning og den vittige humor, der følger side om side med alvoren hele vejen gennem denne bog. Men når det er sagt, lader bogen en del tilbage at ønske.

Man kan flere steder mærke, at man her har at gøre med en forholdsvist utrænet forfatter, som stadig har brug for noget øvelse, før hun er på niveau med Christopher Paolini, Trudy Canavan og Lene Kaaberbøl blot for at nævne nogle af dem, der bevæger sig inden for den samme type fantasy. Tina Hvidberg gør dog så absolut et forsøg og har hjertet med sig, om end hendes manglende evner kommer til udtryk i form af overforklaringer, udpenslende personbeskrivelser og en ikke alt for klar forståelse for udtrykket “show, don’t tell”.

Det mest iøjnefaldende ved denne bog har dog ikke meget med selve historien at gøre: Opsætningen af bogen er mildest talt uortodoks og grænser til det kriminelle. Blandt andet kan nævnes manglende linjeskift, ingen indrykninger ved direkte tale og i det hele taget et ret uprofessionelt udseende, som desværre ikke hjælper med den samlede opfattelse af bogen.

Hvis man kan lukke øjnene for disse ting og leve sig ind i historien, er der dog en god mulighed for et godt grin og en følelse af at være blevet underholdt.

Undertegnede følte sig i hvert fald underholdt trods alt.

“”Vincere aut mori!” råbte jeg: sejren eller døden! Jeg var den første, der gik til angreb, men de andre fulgte tæt efter. Vi gik i hver vores retning i håbet om at have en chance, og jeg mødte snart de to første modstandere, der kom lige mod mig. Jeg parerede hurtigt dem begge – til min store overraskelse – og gjorde et udfald mod den enes overarm. Jeg ramte, og armen faldt af ham. Jeg gøs og forsøgte at lukke ørerne for skriget, men det var umuligt. Jeg kunne ikke gøre andet end at ende hans liv og derved forhåbentligt skræmme modstanderne.”

Bind 1 i serien “Hvor Mørket Hersker” kan købes hos DaMat på www.damat.dk til 149 kr. Bind 2 forventes at udkomme i løbet af 2009.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter