0 kommentarer

Stilhed af Heidi Fjelstrup

af d. 8. november 2010
Info
 
Forlag
Sideantal

181

Udgivet

2010

ISBN

978-87-992868-5-0

 

Idas mor ligger for døden. De har ikke haft kontakt i flere år, men efter mange opfordringer opsøger Ida endelig moren på hospitalet – måske hovedsageligt fordi Ida er gravid og trods alt ønsker en afklaring inden det er for sent. Mens moren ligger tilsyneladende bevidstløs hen, taler Ida til hende, om alt det der skulle have været sagt for længe siden.

Lige fra ganske lille har Ida aldrig følt sig nok elsket af moren. Deres forskellige måder at reagere på bringer dem konstant i konflikt med hinanden, og da Idas lillebror tager sit eget liv, gør denne sorg afstanden imellem dem endnu større. Til sidst vælger Ida moren fra, men da hun nu står foran morens sygeseng, går det op for hende, at de to måske har mere tilfælles, end hun troede.

“Stilhed” er Heidi Fjelstrups debutroman, og hun har skrevet en meget troværdig og gribende historie om svære familierelationer, længslen efter at føle sig elsket, ensomhed og døden. Det lyder umiddelbart trist, og der er også en meget sårbar stemning over romanen, men heldigvis har Ida valgt livet med sin graviditet, og derfor er der også en overordnet optimistisk tro på glæden – selvom den er blandet med frygten for fiasko.

Romanen fortæller om mange tabu-emner, såsom spiseforstyrrelser, selvmord og det mislykkede forhold mellem mor og datter, og trods Fjelstrups unge alder fortælles det med en sådan indlevelse, at det føles som om, hun skriver om sine egne oplevelser. Det gør hun sikkert ikke, men historiens ægthed er meget overbevisende. Fjelstrup skriver med stor modenhed, om hvor svært det kan være at kommunikere, og hvor ofte vi kommer galt af sted, når vi egentlig bare ønsker den anden det bedste. En smuk og bevægende debutroman.

“Jeg begynder mere og mere at forstå, at din kærlighed til mig egentlig er betingelsesløs, mens det var mig, der stillede betingelser for, hvordan jeg skulle elskes. Jeg dømte dig hårdt, og jeg er så frygtelig bange for, at pigen vil dømme mig lige så kompromisløst. For selv om vi elsker, handler vi ikke altid, som den anden vil.”

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter