0 kommentarer

Sputnik min elskede af Haruki Murakami

af d. 3. juni 2016
Info
 
Sideantal

255

Udgivet

2012

ISBN

978-87-7955-831-1

Originaltitel

Supútoniku no koibito. Oversat af Mette Holm

Udgave

3. udgave, 1. oplag

 

En japansk trekantshistorie udfolder sig i en storby, hvor det overnaturlige blandes med melankoli – og en stor og gribende fortælling vokser ud af denne sammenblanding.

Den unge kvinde Sumire bor i Tokyo, hvor hun drømmer om at blive forfatter. Hun forsøger at skrive hver dag, men hun formår ikke at skrive noget sammenhængende, hvilket hun selv mener må skyldes, at hun mangler både livserfaring, lidelse og lidenskab.

Bogens fortæller er en ung, navnløs mand, der er et par år ældre end Sumire. De unge mennesker er bedste venner på trods af, at bogens fortæller er hemmeligt forelsket i Sumire. Da hun ikke gengælder tilbederens romantiske interesse er det et ulige forhold, men samtidigt er venskabet så stærkt at ingen af dem overvejer at droppe kontakten til hinanden.

Sumire er droppet ud af universitetet og ansættes efter en tid som personlig assistent for Miu, en 17 år ældre kvinde, som rejser meget i forbindelse med jobbet – og som Sumire tiltrækkes af og brændende forelsker sig i på trods af, at hun aldrig tidligere har defineret sig selv som lesbisk. Uheldet er blot, at Miu ikke gengælder den unge kvindes begær, og i lang tid end ikke er klar over, at Sumire nærer andet end venskabelige følelser for sin markant ældre arbejdsgiver.

Under en forretningsrejse til Grækenland forsvinder Sumire sporløst, og i desperation ringer Miu hjem til Tokyo for at bede den navnløse fortæller om at tage det næste fly til Grækenland for at hjælpe med at finde ud af, hvad der er sket med Sumire.

På den græske ø lærer Miu og bogens fortæller hinanden at kende, og fortælleren bliver klogere på de hændelser der førte frem til, at Sumire forsvandt ind i en tidslomme, hvorfra fortælleren ikke forventer at hans udkårne vender tilbage. En tidslomme, eller parallel virkelighed, hvori Sumire nu bor i håbet om, at kunne indgå i et kærlighedsforhold til den del af Miu, der kunne finde på at blive partner med Sumire.

”Sputnik min elskede” er en bog fyldt med stærke personbeskrivelser og en intens, spændende handling, der griber læseren allerede fra første side.

Bogen kan bedst beskrives som en fortælling om identitet, kærlighed og om hvordan mennesket ændres og forandres af de hændelser, man er udsat for.

Selvom jeg i skrivende stund ikke har læst mange af Murakamis bøger må jeg sige, at jeg er meget begejstret for hans måde at skrive på og hans evne til at skrue en fortælling sammen.

”Sputnik min elskede” er efter enhver tænkelig standard en god bog, der indeholder alle de elementer en god bog skal have: spænding, gode personbeskrivelser, en overbevisende handling og en forfatter med en særdeles god sproglig sans.

”Sputnik min elskede” er en lille perle af en bog, som jeg kun kan anbefale andre at læse.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter