Nordisk Råds Litteraturpris
0 kommentarer

Skygge-Baldur : et folkeeventyr af Sjón

af d. 5. september 2017
Info
 
Sideantal

116

Udgivet

2005

ISBN

87-11-17115-4

Originaltitel

Skugga-Baldur, på dansk ved Kim Lembek

 
Et æventyr om en rævejagt på Island i 1883. Den ondsindede præst Baldur Skyggeson tager på jagt efter en polarræv, og præsten har lig med i rygsækken. Med Sjóns specielle fortællemåde ved vi at Skyggesons jagt vil ende skidt.
Han har netop holdt messe over pigen Abba, og nu skal Skyggeson ud og løbe hornene af sig, rense sig for det beskidte, for den unge kvinde havde Downs syndrom. Den slags skabninger blev normalt dræbt ved fødslen, men Abba fik lov at leve og boede hos den belæste botaniker Fridjonsson. Hun var oprindeligt drevet i land med et forladt skib tyve år tidligere.
Ved siden af rævejagten fortælles i tilbageblik om en konflikt mellem præsten og botanikeren, en konflikt hvor Abba var omdrejningspunktet.
Naturen introduceres både som et fabelagtigt bagtæppe og som en slags hovedperson, der griber ind og forpurrer Skyggesons ærinde.
Hvis man ikke kender noget til historien vil det blomstrede omslag nærmest virke vildledende, for det peger slet ikke i retning af den dystre uheldsvangre stemning der hviler over æventyret. Helt mørkt bliver det ikke, for Sjón begaver  os med den særegne islandske humor, som man finder den hos blandt andre Jon Kalman og Einar Már. Sikkert en litterær arv der kan følges helt tilbage til de tusind år gamle sagaer.
De første mange sider af rævejagten fortælles i små stumper, som tekstuddrag midt på siden. Æventyrets sidste halvdel ændrer karakter og bliver mere ‘romanistisk’. ‘Skygge-baldur’ er helt klart en meget speciel lille sag, men hvis man lige husker prædikatet ‘æventyr’, er den ikke helt så usædvanlig. Letlæst og underholdende.

 

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter