0 kommentarer

Sort vand af Joyce Carol Oates

af d. 21. marts 2006
Info
 
Sideantal

119

Udgivet

2001

ISBN

87-583-0779-6

 

Jeg vil ikke just påstå, at “Sort vand” har imponeret mig – snarere tværtimod.

Bogen foregår i USA omkring 1988, hvor vi møder 26-årige Kelly på USA’s uafhængighedsdag, den 4. juli. Kelly er til fest hos en veninde, Buffy, og til denne fest møder Kelly den midaldrende og karismatiske senator hun har skrevet universitetsopgave om. De tiltrækkes af hinanden, og Kelly vælger at blive kørt hjem af senatoren – vel vidende, at hun vil ende i hans seng.

På vejen hjem mister senatoren kontrollen over bilen, der ryger ud over en bro og ned i havet. Senatoren flygter fra bilen og efterlader Kelly i den synkende bil, hvor hun ender med at drukne. Inden hun drukner, passerer hendes liv revy, og det er Kellys erindring om hendes liv og mødet med senatoren vi følger i “Sort vand”.

Handlingen lyder spændende, men Oates har det uheldigvis med at skrive gentagelse på gentagelse gennem hele bogen. Selvom romanen kun er på 119 sider kunne den være forkortet ned til 60 sider hvis der ikke havde været de utallige og fuldstændigt unødvendige gentagelser. Det er frygteligt irriterende at det hele skal gentages otte gange, og det gør bogen langtrukken og meget kedelig. Derfor kun en enkelt stjerne til “Sort vand”.

Ikke bare er gentagelserne irriterende, bogen er også dårlig fordi mange selvfølgelige ting bliver udpenslet som om bogen var skrevet til et barn (hvilket ikke er tilfældet), så jeg opfatter det som om, at Oates ikke regner med, at læseren rent faktisk kan tænke selv – og det er også irriterende og utroligt nedladende.

Sproget er på lavt niveau og sætningerne er generelt dårligt formuleret. Personerne og deres indbyrdes forhold er heller ikke specielt overbevisende beskrevet, så alt i alt vil jeg råde andre til at holde sig langt væk fra dette makværk af en bog.

Lån bogen på Bibliotek

Bedømmelse
Karakter