0 kommentarer

Sommer med familien af Arnaud Delrue

af d. 20. december 2015
Info
 
Sideantal

155

Udgivet

2015

ISBN

978-87-93316-02-7

Originaltitel

Un été en famille

Udgave

1. udgave

 

Claire døde for en uge siden, alt for ung, blot midt i 20’erne. Hendes et år ældre bror Philippe husker tilbage og fortæller i en fortrolig tone sin anden søster, Marie, der kun er elleve, om hændelserne før og efter dødsfaldet. Beretningen har form af 157 kortere og længere erindringsglimt.

Ind imellem er flettet nogle nutidsflash, hvor Philippe i sin varevogn er på vej ned gennem Frankrig, sydpå mod Spanien via Pyrenæerne, hvor et voldsomt uvejr er under opsejling. Flugt eller udflugt?

Lag på lag trevles en familietragedie op, men fordi hændelserne finder sted i juni måned, omfavnes hele sceneriet af en strålende, varm sol, som har fået de søde, vilde hindbær til at modne tidligt og spreder en falsk stemning af ferielykke. Man sidder og nyder den franske sommer med et saligt smil om munden og et stik af kulde i hjertet.

Det er en mørk historie, der til sidst ligger blotlagt for den gysende læser, mørk som natten, Phillippe skærer igennem i den rummelige varevogn. Med blod på skjorten og en pistol i handskerummet. Bag sig har han lagt en dominerende mor, en ikke alt for kløgtig kæreste og et kedeligt job i et forsikringsselskab. Et eller andet er gået helt galt, fornemmer man, både på det følelsesmæssige plan og helt fysisk. Og den ulmende tragedie bliver ikke spor nemmere at bære af, at fortællerestemmen er så ubehageligt blottet for følelser og almindelig moral, alt for nøgternt registrerende.

Med “Sommer med familien” (en titel, der lyder helt Tati’sk) har Arnaud Delrue begået en forbløffende stilsikker debut. De 13 musiknumre, der ‘spilles’ undervejs giver læseren fornemmelsen af at sidde anspændt foran en spændende og kolossalt stemningsfuld fransk film med et fedt lydspor. Og som en rigtig film tager bogen heller ikke mere end et par timer at sluge. God fornøjelse.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter