0 kommentarer

A Christmas Carol af Charles Dickens

af d. 11. december 2016
Info
 
Sideantal

129

Udgivet

1843/2014

ISBN

978-0-14-312249-4

Originaltitel

A Christmas Carol

 

En dejlig julefortælling med et fantastisk budskab.

Historien handler om Scrooge, en gammel og bitter mand, der hverken har meget tilovers for julen, han hader den nærmest, eller for andre mennesker. Han gider kun sit eget selskab og emmer af grådighed og egoisme. Nogle dage før jul får han besøg af sin partners spøgelse, der fortæller, at grundet hans grådighed, er han tvunget til at vandre hvileløst rundt med tunge lænker. Han ønsker at redde Scrooge fra samme skæbne og fortæller ham, at de næste tre nætter vil tre ånder, der henholdsvis repræsenterer fortidig jul, nutidig jul og fremtidig jul, besøge ham, hvilket forhåbentlig vil ændre på hans negative attitude.

Jeg synes, denne fortælling er super skøn. Den er hjertevarm og flot fortalt, og Dickens’ sprog er letlæselig. Karaktererne i fortællingen er flot skildret. Jeg blev trist over at læse om Bobs familie, og på trods af Scrooges negative attitude håbede jeg alligevel på det bedste for ham. Samtidig har fortællingen et godt budskab om næstekærlighed og empati. Og så bringer den læseren i julestemning. Udover at være hyggelig læsning, kritiserer fortællingen også samfundet: de fattige, der arbejder hårdt men intet får for det, og de rige, der er grådige og uden næstekærlighed. Det er lidt sort/hvid fortalt, men essensen er dog den samme: tænk på andre.

Der er ikke noget at sige til, at værket har inspireret til adskillige teater- og filmproduktioner, når værket er så godt fortalt og rummer både budskab og indtagende karakterer, herunder specielt Tiny Tim.

Jeg giver bogen 4 stjerner og synes, man burde gøre sig selv den tjeneste at læse den op til jul.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter