0 kommentarer

Din hengivne af Anne Thompson

af d. 1. april 2015
Info
 
Sideantal

444

Udgivet

2014

ISBN

978-87-02-15006-3

Originaltitel

I remain, Mette Gauguin

 

For nylig så jeg et dokumentarprogram om den franske maler Paul Gauguin, og det var først da jeg så dette program det gik op for mig, at denne berømte maler faktisk havde boet i København og været gift med en dansk kvinde (Mette), som han også havde børn med.

Da min viden om Gauguin var (og nok stadig er) ganske sparsom var det næsten som sendt fra himlen da bogen “Din hengivne” udkom.

Bogen er en slags romanbiografi, der handler om ægteskabet mellem Gauguin og den danske hustru Mette.

Romanen er dels fiktion (for hvor meget kan man i virkeligheden vide om hvad der skete i ægteskabet), men indeholder formodentlig også en del sandheder idet forfatteren har gennemlæst en del af de breve, som Gauguin og Mette skrev til hinanden efter Gauguin forlod familien for at forfølge sine drømme om at blive en kendt og beundret maler.

“Din hengivne” beretter om det unge pars stormende forelskelse i Paris, årene i Danmark og især om den periode, hvor Mette måtte klare alle de praktiske gøremål i København mens Gauguin lever det søde liv i udlandet (der var jo malerier, der skulle males i Polynesien).

I datidens Danmark var det ikke velset at være enlig mor, og Mette lægges i nogen grad for had fordi hun ikke har været i stand til at holde sin mand hjemme ved familien, og det har bestemt heller ikke stor underholdningsværdi at have en mand i udlandet, der virkelig skejer ud sammen med andre kvinder.

Derudover bliver hverdagen barsk da parrets søn dør, men selv denne tragiske hændelse får ikke Gauguin til at ændre sin adfærd, og man må spørge sig selv hvad pokker parret var gift for når parforholdet gennem flere år kun eksisterede på papiret og foregik via brevvekslinger.

“Din hengivne” er en udmærket fortælling om et sammensat menneske, der ofrede meget for at blive en berømt kunstner.

Gauguin var en interessant person, som der sikkert kunne skrives rigtig mange tykke bøger om, så stor ros for at skrive denne bog om ham.

Samtidig er bogen også irriterende fordi der er noget sukkersødt og piget over fortællingen, og det fandt jeg egentlig lidt kedeligt og langtrukkent.

Alt i alt lander jeg på 3 stjerner for “Din hengivne”; det er en udmærket læseoplevelse, der dog ikke formår at hæve sig over gennemsnittet.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter