0 kommentarer

Snemanden af Jo Nesbø

af d. 14. september 2016
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

460

Udgivet

2007

ISBN

978-87-7053-093-4

Originaltitel

Snømannen, oversat af Allan Hilton Andersen

 

En gerningsmand med en lidt speciel modus operandi bortfører gifte kvinder i Oslo.  Kort før kvinderne forsvinder har gerningsmanden bygget en snemand i offerets have. Harry Hole er vicekommisær i drabsafdelingen og har ikke meget at lave. Han modtager et brev underskrevet ‘Snemanden’, der tipper ham om at se på sagen om de forsvundne kvinder.

Hole bærer nu rundt på mindet om hele tre afdøde yngre kollegaer samtidig med at han kæmper for at holde sig fra flasken. Og det er sgu næsten ligeså spændende at følge med i om han falder af vognen igen, som at læse om jagten på den afskyelige snemand.

Stilen holdes usvigeligt, dialogerne er pissefede, hovedpersonen Hole kan bære bogen i sig selv, og Nesbø skriver nutidens fedeste spændingsbøger. Der er bare et aber dabei: han forfalder desværre til letgennemskuelige kunstgreb og bruger billige tricks: Nesbø kaster mistanken på en lokal betjent, men man skal nærmest sove sig igennem bogen for ikke at gennemskue at her er en bihistorie der bare skal skaffe lidt letkøbt dramatik, for ikke at tabe de mest actionhungrende læsere. Fuldstændig overflødigt i en historie der nemt stjæler ens nattesøvn uden alt det gøgl. Nesbø forsøger også at inkriminere andre bifigurer, hvilket vel er en genrepræmis, men det opleves lettere formulaisk og giver historiens sidste halvdel et let skematisk forløb. Også gerningsmandens forbindelse til hovedpersonen virker alt for konstrueret og absolut utroværdigt. Sjovt nok er gerningsmandens forhistorie og motiv for mordene ret troværdige. Mere kan ikke afsløres uden at røbe for meget, men læsere af ‘Marekors’ vil nok føle et let dejavú.

Klart er serien om Harry Hole mere thriller end krimi, hvor konstruerede og dermed urealistiske plot måske er mere acceptabelt, og selvom det irriterer tilgiver man, fordi serien er hamrende spændende.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter