0 kommentarer

Sne på hendes ansigt af Thorstein Thomsen

af d. 5. januar 2009
Info
 
Sideantal

393

Udgivet

2008

ISBN

978-87-638-0781-4

 

Michala Kryle, født i 1950, er bogens fortæller og hovedperson i denne familiekrønike, der beretter om Michala og hendes slægt – tilbage til mormor Annemarie og morfar Johannes, deres 4 børn, svigerbørn, børnebørn og oldebørn. Ja, endda mormors far og hans forældre møder vi i et glimt i Annemaries erindring. Bogen starter i 2006, hvor mormor netop er død i en alder af 101 år.

Herefter springer bogen tilbage til 1936, hvor vi ser ind i mormor og morfars tilværelse. Michalas mor Karen er en lille pige på 11 år, og hun og hendes søskende opdrages med slag, streng disciplin, overgreb på børn – og Guds ord.

Bogen bevæger sig kronologisk gennem årene fra 1930 til 2006, vi følger først Karen, dernæst Michalas liv, med resten af familien som mere eller mindre vigtige bipersoner i bogen.

Forrest er der, som en service til læseren, en slægtstavle og en oversigt over andre medvirkende i bogen. Det er virkelig dejligt, for det er en stor familie at holde styr på.

Der er grumme historier om mænd, der ikke kan styre deres lyster, og om nådeløs hævn. Om fædres overgreb på deres børn. Og om “hvordan mishandling kan blive båret ned gennem en slægt, fordi fortidens ofre så let bliver fremtidens bødler.”
Mormor siger til Michala: “Vi sender hævnen videre. Den drager videre til mine egne børn, til Karen, og kan hun ikke ødelægge sit barn, så kan hun ødelægge sig selv” – og fortætter lidt efter:
“Men så troede jeg på en eller anden måde, at du var en af dem der slap fri. Men jeg har nok taget fejl, for du er jo også ved at bringe det videre”.

Det er en medrivende fortælling om flere generationer af kvinder og de mænd, der er i deres liv. Om at bukke under, eller være lige ved, og blive reddet i sidste øjeblik. Og om at man ikke bare er et individ, men del af en slægt, på godt og ondt. En rigtig god roman, som er svær at lægge fra sig. Man bliver i den grad revet med af fortællingen.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter