0 kommentarer

Dræb ikke en sangfugl af Harper Lee

af d. 20. august 2001
Info
 
Sideantal

334

Udgivet

1971

ISBN

978-87-11-33418-8

Originaltitel

To Kill a Mockingbird

 

Maycombe, en mindre sydstatsflække i det mørkeste Alabama, er skuepladsen for en lille piges fortælling om store, uforståelige hændelser og om tabet af uskyld.

Historien, som foregår engang i 1930erne, bliver fortalt af den seksårige Spejder, der er datter af byens ledende sagfører. Spejder og hendes bror Jem er, bortset fra den sorte kokkepige Calpurnias halvfaste hånd, vokset op uden moderligt opsyn, og er som sådan lidt af nogen små og uhæmmede rebelske rødder, der får dagene til at gå med at opføre dramatiske skuespil og lege krig.

En dag får Spejders far den temmelig upopulære opgave at forsvare en sort mand for anklager om voldtægt af en hvid kvinde, og med ét slag ændres deres liv. Den voksne, kyniske verdens facts og synsvinkler, antager de rette uforståelige proportioner set gennem Spejders øjne, og gennem hendes forsøg på at forstå det spændende og absurde retssalsdrama og den medfølgende splittelse af det lille samfund.

“Dræb ikke en sangfugl” er en smuk og humoristisk, barsk og virkelig historie. At lade et barn fortælle om uretfærdighed og fordomme gennem en ellers uskyldig beretning om hendes hverdag er en mesterlig måde at beskrive verden på. Det efterlader ikke plads til de sædvanlige søforklaringer og undskyldninger.

Efter endt læsning blev jeg ked af at opdage, at Harper Lee kun har skrevet denne ene roman. Det kan hun ikke være bekendt.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter