0 kommentarer

Sløret af Suzanne Brøgger

af d. 10. marts 2009
Info
 
Sideantal

153

Udgivet

2008

ISBN

978-87-02-07223-5

 

“Hvor Aziyadé af Levi-stammen sælges til den hellige sofa-sheik, som lover hende kundskaber – at læse og skrive – så hun kan holde hus med regnskaberne over hans valmuemarker på Silkevejen.”

Sådan indledes den første af seksten syngende eventyrdigte om den unge pige, Aziyadé, der skal fortælle erotiske historier til Jafar, den meget lystne sheik, for derved at undgå døden.
Aziyadé er (sex) slavinden, der sendes til det kolde Nord, til et asyl for unge kvinder, tilsløret, men i den grad levende og fantaserende. Hun søger erotiske erfaringer, som hun kan servere for Jafar i sine breve til ham, men i Norden er der ikke megen mystik at finde.
Hos Jafar i Syden er der derimod ingen problemer med at sætte kroppen i spil; de tildækkede haremskvinder folder sig i den grad ud.

Og hvad gemmer sig under sløret? Ja, de meget detaljerige digte beretter med stor sproglig variation om krop og fortælling, som er så tæt knyttet sammen. Der er en alvor i legen, for fortællingerne skal holde døden på afstand, men der er også stor humor i måden, hvorpå Jafar skrives frem: han er virkelig en sansningens mester.
Hans begær efter den unge Aziyadé synes uendeligt, men som digtene skrider frem, anes det at hendes erfaringer og fortællinger ikke rækker til, og halshugningen er uundgåelig.

“Sløret” er læst med et smil på læben. Og lyst til også at læse de 1001 nats fortællinger.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter