0 kommentarer

Skønvirke af Lars Frost

af d. 4. marts 2012
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

268

Udgivet

2011

ISBN

978-87-02-10070-9

 

Kapitlerne i “Skønvirke” har alle latinske titler. Udover at disse ord har en konkret betydning har de også alle en plads i Requiem Mass, dødsmessen i den katolske kirke. Kapitlerne og dermed bogens fortælling følger messens opbygning.

Kapitlerne betyder: Indgang (til messen), kyrie, vredens dag, Lord of awful majesty, gjort stille, grædende, O Herre Jesus, ofre, den Hellige, den Velsignede, Guds lam, nadver, udfri mig.

I størstedelen af bogen følger vi de to hovedpersoner og deres pårørende. Lise er en ung kvinde, med ondt i livet. Hvorfor er der vel ingen der rigtigt ved. Og omfanget af hendes tristhed og vrede er også uvist for hendes omgivelser.

Mathilde er heller ikke lykkelig. Moderen ligger dødssyg på hospitalet. Broderen kan hun næsten ikke kommunikere med. Vægten bliver ved med at stige, og da hun til sidst bliver for stor og for sjusket med jobbet bliver hun suspenderet.

Sideløbende får vi større og større indblik i deres familiers liv og levned. Også de slås med hverdagens problemer og er distanceret fra selvet. Gradvist introduceres personer, hvis tilknytning til hovedpersonerne er uvis, og alligevel fylder disse de to sidste kapitler i bogen. Men det er der god mening i. For de problemer som hovedpersonerne og bipersonerne slås med er generelle. Og således er romanen heller ikke tidsbestemt.

Problematikkerne; fremmedgjortheden, afsavnet og frustrationen er eviggyldige.
Selvom hovedpersonernes problematikker er så synlige, er årsagerne dertil på ingen måde. Det er uvist, hvad der har drevet Lise, Mathilde og deres familier derhen, hvor de befinder sig. På trods af den manglende dybde har Lars Frost alligevel formået at gøre personerne skræmmende livagtige, og skønt nogle af afløbsmetoderne virker ekstreme kan man identificere sig med deres frustrationer over manglende overblik og følelse af utilstrækkelighed.
Hvem – eller hvilket – hele denne dødsmesse er til “ære” for forbliver da også til en hvis grad uvist, netop på grund af de mange personer og temaer, hvis fald er skildret i større eller mindre grad.

En helt igennem læseværdig bog.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter