0 kommentarer

Skæbnegalleriet af Helle Stangerup

af d. 19. november 2006
Info
 
Sideantal

330

Udgivet

2006

ISBN

87-567-7759-0, 978-87-567-7759-9

 

”Skæbnegalleriet” er en roman af Helle Stangerup, der foregår i England under Henrik den ottende, hvor vi igennem maleren Hans Holbein bliver vidne til forløbet omkring eftersøgningen efter en ny dronning, efter den tidligere er død i barselsseng. Et forløb som Holbein kommer til at spille en central rolle i, hvorved han også bliver rodet ind i de intriger og magtkampe, der foregår omkring valget af denne dronning.
Sideløbende med dette handlingsforløb bliver Holbein også involveret i opklaringen af et mordforsøg på en kvinde, Meg, der er datter af Sir Thomas Moore, en af hans tidligere velgørere i England. En opklaring, hvor det viser sig, at forbrydelsen har forbindelse til nogle af de centrale skikkelser i valget af en ny dronning.

Men som jeg ser det, er det mordforsøget og opklaringen af det, der er det centrale i romanen, og for mig at se bliver romanen dermed mere en krimi, der tilfældigt foregår i en bestemt historisk periode, end det bliver en historisk roman om Holbein. Da der som i en krimi føjes gradvis flere og brikker til det puslespil, der skal føre til opklaring af forbrydelsen og finde de skyldige.

Så som krimi fungerer romanen rigtig godt, og der er også flere steder, hvor læseren præsenteres for nogle overraskende konklusioner, som da Holbein gætter Kates (den amme der tager sig af Holbeins to drenge) forbindelse til Moore. Her er man som læser ikke præsenteret for mellemregningerne, og dermed bliver man som læser nødt til selv at fylde hullerne ud, hvilket gør læsningen mere spændende.
Endvidere er der mange ting i romanen, som kun bliver sagt indirekte, såsom Holbeins forhold til Meg, hvilket man som læser også drages af, det her usagte, hvor man som læser kan tænke sit.

Men jeg synes som sagt ikke, den fungerer som historisk roman, der savner jeg lidt, at personerne bliver mere vedkommende, at man får lidt mere indblik i deres følelser og tanker kort sagt, at de bliver nogen, man som læser kan forholde sig til og ikke kun er en slags statister i forhold til det essentielle, opklaringen af en forbrydelse.
Men går man efter en krimi, der også giver lidt historisk indsigt og viden, synes jeg bestemt, den er en læsning værd.

– Denne anmeldelse deltager i Bogrummets julekonkurrence 2006

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter