0 kommentarer

Sindrig smerte af Andrew Miller

af d. 25. november 2002
Info
 
Sideantal

316

Udgivet

1999

ISBN

87-7724-812-0

Originaltitel

Ingenious pain

 

”Sindrig smerte” er en af de bøger, hvor man ved sidste side ønsker at man ikke havde læst den – for så kunne man opleve glæden ved at læse den for første gang igen. Dette er hovedsageligt på grund af mødet og kendskabet til hovedpersonen, et kendskab man efter endt læsning på besynderlig vis erfarer, er næsten ligeså mangelfuldt som da man startede. Og trods det er man kommet til at holde af ham.

Han er læge, en brilliant kirurg i slutningen af 1700 tallet. Kølig, præcis og ufejlbarlig – lige så vel i forhold til hans medicinske ambitioner, som hans sociale. En dum skid for at sige det lige ud. Og en besynderlig dum skid dertil – han kan ikke føle fysisk smerte.Og måske derfor er han så succesfuld. Det fascinerende omdrejningspunkt for romanen er spørgsmålet om hvad der gør et menneske – et rigtigt menneske. Er det succes? Eller empati? Og kan man, hvis man aldrig har oplevet smerte på egen krop, føle empati?

Udover sådanne dyre spørgsmål er miljøbeskrivelsen fantastisk, personerne er udsøgt menneskelige – deres handlinger er ikke umiddelbart forståelige, som i ”den rigtige verden” – og plottet er overraskende.

Så gør dig selv den tjeneste at læse denne bog.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter