0 kommentarer

Simon Spies – Solkongens liv og tid af Andreas Fugl Thøgersen

af d. 27. marts 2016
Info
 
Sideantal

415

Udgivet

2012

ISBN

978-87-400-2138-7

Udgave

3. udgave, 2. oplag

 

Simon Spies, landets ukronede rejsekonge, der forargede befolkningen gennem flere årtier, men som samtidigt forærede befolkningen Middelhavet.

Var det ham, der var for meget, eller var det os andre, der var for lidt?

Det spørgsmål besvares ikke i biografien ”Simon Spies. Solkongens liv og tid”, men bogen er til gengæld et solidt og underholdende stykke håndværk, der giver et godt indblik i hvem mennesket Simon Spies var samtidigt med at bogen giver et godt billede af den tid rejsekongen huserede i.

Simon Spies bliver født i 1921 og vokser op i en arbejderklassefamilie i Helsingør, hvor han tidligt lærte at man må arbejde for hvad man får. Faderen er psykisk syg og indlægges på psykiatrisk hospital da Simon Spies er en lille dreng, og drengen vokser op med moderen Emma, som han ind i voksenlivet har en næsten sygelig stærk binding til.

Som ung mand bliver han først handelsuddannet, og da han er lysende godt begavet formår han ved hårdt arbejde frem mod at blive uddannet både som økonom og som psykolog.

Spies ender dog med at bruge sine erhvervsaktive år på at opbygge rejseselskabet Spies, der bliver en dundrende succes – i en sådan grad at Simon Spies bliver milliardær.

At arbejde sig fra arbejderklassen op gennem to universitetsuddannelser til at blive selvstændig og mangemillionær er en kolossal indsats, men det var nu især privatlivet, der gjorde Simon Spies kendt i medierne.

Han var kendt for at forarge, for at komme med sarkastiske kommentarer og ikke mindst for sine utallige affærer med unge kvinder, de såkaldte ”morgenbolledamer”, der måske håbede at kunne arve formuen når ”Formanden”, som Spies blev kaldt, engang kradsede af. Det blev nu ikke en af morgenbolledamerne der vandt Simon Spies´ hjerte, men derimod den purunge Janni, der som 16-årig starter som piccoline i Spies-koncernen og ender med at blive gift med selskabets stifter inden Simon Spies dør i 1984 efter at have mishandlet samtlige indre organer i årtier med store mængder alkohol og stoffer.

Simon Spies havde underholdningsværdi, han var intelligent og en dygtig forretningsmand, og det er derfor oplagt at en biografi om rejsekongen også er underholdende og spændende.

Andreas Fugl Thøgersen har skrevet en bog, hvor han har foretaget grundig research og hvor han formår at give et solidt indblik i personen Simon Spies.

Biografien om Simon Spies er ganske enkelt underholdende, læseværdig og spændende. Bogen er skrevet i et let og tilgængeligt sprog, så selvom bogen er på over 400 sider føler man ikke at bogen er lang eller tung at komme igennem.

”Simon Spies. Solkongens liv og tid” er en ganske fin bog, som de fleste læsere vil synes om fordi Simon Spies bare var en god historie, og det kan derfor anbefales at læse lige netop denne biografi om landets helt store rejsekonge.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter