0 kommentarer

Silken af Alessandro Baricco

af d. 27. juni 2011
Info
 
Sideantal

112

Udgivet

2005

ISBN

87-00-28788-1

Originaltitel

Seta

 

En ukendt sygdom ødelægger i 1861 og de kommende år bestanden af silkeorme i det meste af verden. Med undtagelse af Japan, som netop har åbnet sine grænser efter flere hundrede års isolation. Så den unge, lykkeligt gifte franskmand Hervé Joncour tager på en strabadsende rejse til Japan i efteråret 1861 for at opkøbe silkelarveæg, tilskyndet af den lokale producent Baldabiou.
I Japan får han kontakt til storherren Hara Kei, som lader ham købe de ønskede larveæg. Franskmanden betages af Hara Keis unge konkubine, som viser en gensidig interesse ved at drikke af Joncours tekop. Mere sker der ikke. Joncour drager hjem igen og ankommer til Frankrig et halvt år efter han forlod sit hjem.

Joncour lever i et sorgløst, roligt men lykkeligt liv med Hélène, og de forsøger forgæves at få et barn. Næste efterår drager Joncour igen afsted, mødes med Hara Kei og konkubinen, denne gang som en velkommen gæst. Joncour bliver i fire dage og inden han rejser får han stukket en seddel i hånden. Hjemvendt opsøger han Madame Blanche, som kan tyde de japanske tegn: “Vend tilbage, eller jeg dør” står der blot.

Trods rygter om en kommende borgerkrig tager Joncour igen afsted året efter. Konkubinen er den første han møder og han overrækker hende den lille seddel, som et tegn på at han har forstået hendes budskab. Da han efter en aften med selskabelighed vender hjem til sit værelse, venter konkubinen ham sammen med en anden ung kvinde, som hun overlader i Joncours selskab. Som så elsker som han aldrig før har gjort med denne fremmede kvinde.

Næste år drager Joncour til Japan for sidste gang. Alt går galt, da borgerkrigen raser og Hara Kei vredt afviser ham. Konkubinen møder han slet ikke. Han køber nogle larveæg af en tilfældig embedsmand; men de dør inden han når tilbage. Hjemme modtager Joncour et meget lidenskabeligt brev, skrevet så han tror det er fra konkubinen, men nogle år senere, efter Hélènes tidlige død, afsløres det at brevet er skrevet af hende og oversat af Madame Blanche. Brevet er et lidenskabeligt elskovsmøde og samtidig et farvel for altid. En behændig list for at holde på manden i et smukt ægteskab, der kørte på skinner, men hvor skinnerne måske også gjorde turen for forudsigelig.

“Silken” drejer sig om besættelsens ødelæggende kraft. Trods et lykkeligt ægteskab blev Joncour drevet mod en kvinde, som reelt intet kunne tilbyde ham. Han lod sin dømmekraft blive svækket af noget, som kun var en uhåndgribelig drøm, en drøm så florlet som silke…

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter