0 kommentarer

Sidste bus til Woodstock af Colin Dexter

af d. 2. februar 2005
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

235

Udgivet

1991

ISBN

87-7724-197-5

Originaltitel

Last bus to Woodstock

 

“Sidste bus til Woodstock” er første bind ud af 13 om kommissær Morse og kriminalassistent Lewis. Krimierne er opbygget som Agatha Christies Miss Marple-bøger. Der er ikke en jordisk chance for at gætte plottet bare nogenlunde parallelt med detektiven. Som en anden kriminalassistent Lewis må man pænt vente med løsningen, til det passer den store opdager at udløse spændingen. I dette første bind får man den først til allersidst, og det finder både læser og Lewis irriterende, læseren måske mere irriterende end godt er. Når det er sagt, får man meget hurtigt smag for makkerparret Morse og Lewis, som her mødes for første gang i opklaringen af et kvindemord.

Den unge kvinde findes myrdet uden for pubben The Black Prince. Samme aften tog hun på stop sammen med en anden kvinde, men hverken veninde eller bilens fører melder sig for at hjælpe til med efterforskningen. Faktisk synes alle der er berørt af sagen konsekvent at lyve om deres bevægelser og kendskab til den myrdede. Det afskrækker imidlertid ikke Morse, og mens Lewis tvivlende ser på Morses metoder, som måske ikke er helt efter bogen, tromler Morse derudaf med sin helt egen sans for…sig selv. Underholdningen stiger mærkbart, når den ufejlbarlige kommissær bliver overrasket. Hans egne fejlslutninger slår ham kendeligt med undren, og det udvikler sig til kosteligt læsning, når Lewis viser sig mest klartseende, og den selvoptagne kommissær må kigge en ekstra gang på sin nye hjælper.

Bortset fra den detalje at alting først bliver opklaret på de sidste ti sider, hvilket virker som om forfatteren pludselig ville være færdig, er “Sidste bus til Woodstock” gedigen detektivunderholdning og særdeles underholdende i forhold til portrætteringen af de to politimænd. Nogle karakterer kan bære de mest tamme historier, men det bliver Morse og Lewis ikke belemret med. En lidt mere lempelig endelig afsløring kunne have forbedret det samlede indtryk af bogen, men det har Colin Dexter jo stadig 12 bøger til at øve sig i.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter