0 kommentarer

Shutter Island af Dennis Lehane

af d. 12. januar 2016
Info
 
Sideantal

310

Udgivet

2009

ISBN

978-87-11-42422-3

Originaltitel

Shutter Island

Udgave

3. udgave

 

Bogen er filmatiseret med Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo og Ben Kingsley i hovedrollerne, og filmen sagde mig ikke noget. Men tit og ofte er det jo således, at en filmatisering ikke yder bogen retfærdighed, og ligesom man ikke skal dømme en bog efter omslaget, skal man ikke dømme den efter filmatiseringen. For plottet i filmen var interessant.

I den udgave, jeg fik fat i var omslaget taget fra filmen – så jeg var lige vidt! I hvert fald er bogen heller ikke min kop te – den virkede uengageret og flad på mig – til trods for det psykologiske drama, der udspilles. Efter min mening kunne bogen have været meget mere intens, hvis forfatteren havde kørt mere stringent på det psykologiske og ikke have brugt en masse tid på at lade flere af scenerne foregår under en orkan.  Når jeg mærker efter, var det også det, der generede mig ved filmen – der blev brugt alt for meget energi på orkan-delen. Lidt ligesom når der er for mange biljagter i en film. Måske det appelerer til mandlige læsere, for mig var det “spild af tid”.

Når man tænker på, hvad Ken Kesey formåede at gøre med ”Gøgereden”, er det ærgerligt at Dennis Lehane ikke formår tilnærmelsesvis det samme – for alle forudsætninger er der for et intenst og uforglemmeligt drama.

En isoleret ø med et sindsygehospital for kriminelle, hvor patienterne/de indsatte ikke kan komme væk.  Læger og sygeplejersker, der afprøver medicin på patienterne og til tider foretager ”hvide snit”  og en snigende fornemmelse af, at noget er helt galt.

Handlingen udspiller sig i 1954, hvor to politifolk Teddy og Chuck  ankommer i båd til Shutter Island, fordi en patient er stukket af, og de skal hjælpe hospitalsledelsen med at finde hende. Teddy lider af posttraumatisk stress efter at have deltaget i anden verdenskrig. Han har været med til at rydde koncentrationslejren Dachau, og da han vender hjem fra krigen brænder hans kone inde i deres hjem.  Han ha selvmordstanker, men skjuler dem overfor sin arbejdsgiver. Chuck fornemmer, at Teddy har brug for at tale og lægger beredvilligt øre til og er en god og nærværende kollega.

Den forsvundne patient vender mirakuløst tilbage af sig selv – uden en skramme, og ingen ved, hvor hun har været. Missionen burde være ovre for de to politifolk. Imidlertid betror Teddy sin kollega Chuck, at den pyroman, der satte ild til hans hjem, befinder sig på øen – og han vil gerne se ham. Han har ikke noget ønske om at slå ham ihjel, blot fortælle ham, at han finder ham, den dag han bliver løsladt.  Teddy fortæller også, at hans mission på øen har flere dimensioner end at finde den forsvundne patient og pyromanen.  Han har lovet senatoren at kigge lidt nærmere på behandlingsformerne og finde ud af, om der foregår ting, der ikke tåler dagens lys.

Midt i orkanen følger vi de to mænds kamp for overlevelse i bogstaveligste forstand, for hospitalsledelsen slipper dem ikke af syne.  Og da de prøver at flygte fra øen, trækkes tæppet fra til en fatal slutning. Slutningen er spetakulær og pirrende.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter