0 kommentarer

Shatter me af Tahereh Mafi

af d. 28. januar 2018
Info
 
Sideantal

338

Udgivet

2012

ISBN

9780062085504

 

Shatter me er for dig, der elsker fantasy og et dystopisk miljø.

Bogen handler om Juliette, der har siddet i en celle i flere år, fordi hun besidder en farlig evne; hendes berøring kan slå ihjel. Hun betragter sig selv som et monster. Da Adam flytter ind i hendes celle, ændres hendes liv hurtigt. Hun opdager, at folk er interesseret i hendes evner og vil gøre alt for, at hun er på deres side. Hun må vælge mellem at være et våben eller en kriger.

Plottet er ikke dårligt. Slet ikke faktisk. Det er en interessant og spændende handling, og man vil gerne vide mere om, hvordan hun har fået de evner, hun har. Den underliggende dystopiske stemning fungerer og placerer bogen i kategorien med Hunger Games og Divergent. Jeg er vild med forfatterens ide.

Desværre halter udførelsen gevaldigt. Og det er grunden til, at jeg ikke kan give bogen flere stjerner end 3, til trods for, at den plotmæssigt er spændende og fungerer. Der gøres brug af utroligt meget billedsprog, der ofte slet ikke giver mening og som faktisk snarere ødelægger læsningen. Jeg forstod ikke halvdelen af de gange, hvor der bruges billedsprog, da det bliver for abstrakt i sit forsøg på at være nytænkende og anderledes. Det ødelagde virkelig min læsning. Derudover gør Mafi brug af gennemstregede sætninger, der skal vise Juliettes tanker, som hun ikke tør sige højt. Det var irriterende at læse. Det gjorde ikke noget for plottet eller hende som karakter og var egentlig bare frustrerende at læse. Det samme gælder de mange gentagelser i bogen. Skrivestilen er bare ikke mig, overhovedet. Den virker som et forsøg på noget nyt, der bare slet ikke fungerer. Måske er det bare mig, der er skadet efter fem år som litteraturstuderende. Jeg var i hvert fald skuffet.

Karaktererne er heller ikke noget at råbe hurra for. Juliette har travlt med at klynke over sine evner, og at hun aldrig kommer til at røre et andet menneske igen og er et monster. Hun er irriterende. Der er ikke meget psykologisk dybde eller udvikling hos hende. Adam er der egentlig bare.

Kort sagt; jeg kan godt lide plottet, men alt det andet fungerer ikke. Bogen er læst på engelsk og er første bind i en trilogi. Som jeg regner med at læse færdig, til trods for min oplevelse af denne. Måske det bliver bedre? 

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter