0 kommentarer

Salt in My Soul. An Unfinished Life af Mallory Smith

af d. 14. februar 2022
Info
 
Sideantal

299

Udgivet

2020

ISBN

978-1-9848-5544-2

Originaltitel

Salt in My Soul. An Unfinished Life

Udgave

1

 

Hvis du arbejder i sundhedsvæsenet skulle du læse denne bog.

Hvis du har et familiemedlem med kronisk sygdom skulle du læse denne bog, især hvis det er cystisk fibrose, forkortet CF.

Det er en dagbog som Mallory begyndte at skrive som 15 årig og fortsatte indtil hun døde to måneder efter dobbelt lungetransplantation som 25-årig. Alle vidste hun skrev dagbog, men troede det var en teenagers ordkvader. Inden Mallory fik lunge transplantation gav hun sin mor, Diana, password til hendes computer og der fandt hun overraskende 2500 siders dagbog  fra en stærk  kvinde som var meget mere moden end hendes alder, det er blevet til denne bog som i følge familie og venner beskriver hvordan Mallory var.

Mallory skriver om hvordan det er at leve med en kronisk sygedom, som kræver mange timers behandlinger hver dag for at overleve, indlæggelser pga af diverse komplikationer og så alligevel have et godt live selvom der er betydelige begrænsninger.

Det er en utrolig stærk bog som jeg læste i løbet af to dage, men jeg har ikke kunnet lægge den på hylden, fordi Mallory i den grad holder mig fast, jeg kom til at kende hende godt, hun var en person jeg ville have kunnet have tilbragt tid sammen med, respektere for hvem hun var og hvad hun nåede at gøre i sit korte liv. Jeg har i høj grad indlevet mig i hendes historie, følte med hende når CF venner fra afdelingen, en efter en døde før eller efter lunge transplantation. De håbede på at en dag ville CF stå for CURE FOUND (kur fundet).

“Min sygdom har har vist sig som en snedig og uforudsigelig fjende, som angriber indefra som en trojansk hest“ (Anmelders oversættelse.)

Mallory skriver at danske CF forskere blev konsulteret angående behandling af hendes livsfarlige infektion, det var synd for hende at det ikke hjalp og til sidst tog livet at hende.

Det berørte mig meget hvor taknemlig hun var over for familien især hendes mor, men også alle vennerne som holdt ved hende.

“Hver eneste god dag er sig som en flygtig, smuk gave” (Anmelders oversættelse.)

“Mit liv er fyldt med kærlighed, morsomme oplevelser og lykke.” (Anmelders oversættelse.)

Bedømmelse
Karakter