0 kommentarer

Sådan som vi elsker af Per Gammelgaard

af d. 31. maj 2018
Info
 
Sideantal

202

Udgivet

2014

ISBN

978 87 7151 054 6

Udgave

1. udgave

 

I prologen sidder en mand ret op og ned i sin brændende stue, indtil han forkullet falder til jorden. “Kærligheden er ikke sådan at spøge med,” bemærkes det lakonisk.

Kærligheden – eller måske især manglen på samme – er den røde tråd i Per Gammelgaards uvant misantropiske roman “Sådan som vi elsker”.

Begivenhederne finder sted i en lille landsby i det mørke Jylland. Et af dens slags småsamfund, hvor alle kender alle, alle snakker om alle, alle holder øje med alle. Et provinshul, hvor man ikke bryder sig om fremmede og om folk, der skiller sig ud. Man foretrækker, at tingene forbliver, som de altid har været.

Bogen falder i tre dele. Først følger vi den tilrejsende kunstner Janis, som både er fremmed og skiller sig ud og følgelig ikke bliver modtaget med megen varme. Hjem til sin modbydelige mand vil hun dog ikke, så hun holder ved. Og finder ind i en slags kærlighedsforhold med Esther, der imidlertid er gift.

Det er ikke Anton, bogens anden hovedperson, Esther er gift med, men også ham har hun en slags kærlighedsforhold til. Anton er forfulgt af en trist skæbne, der nærmest bliver ubærlig, da Esther ikke vil ham længere. Sorte tanker om den voldelige far og den alt for tidligt døde ungdomsflirt, Kitty, melder sig.

Også bogens tredje hovedperson, købmandsfruen Marianne, er plaget af sorte tanker. Så sorte, at hun en tid er sengeliggende i privaten over den lille, skrantende butik, hvor manden Helmuth og den retarderede Trolle prøver at få tingene til at fungere. Imens drømmer 73-årige Marianne skyldbevidst om fremmede mænd, ude af stand til at afgøre, hun elsker sin trofaste Helmuth eller tværtimod hader ham.

Der er ikke mange af de vanlige afvæbnende smil i Per Gammelgaards næsten kærlighedsløse kærlighedsroman. Emnet taget i betragtning er det helt okay. Engang imellem har vi godt af at blive konfronteret med den afart af virkeligheden, hvor der ikke nødvendigvis venter en lottogevinst eller en happy end lige om hjørnet.

Gammelgaard er som altid ferm til at skildre rigtige mennesker af kød og blod, her med en fernis af normalitet smurt ud over en kolossal tristesse. Man griber sig i at tænke, at det heldigvis ikke er sådan, som vi alle elsker.

Lån bogen på bibliotek.dk

 

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter