0 kommentarer

Rum af Emma Donoghue

af d. 4. november 2011
Info
 
Sideantal

339

Udgivet

2011

ISBN

978-87-567-9976-8

Originaltitel

Room

 

“Rum” er sandsynligvis inspireret af forbrydelserne begået imod Elisabeth Fritzl og Natascha Kampusch, to uhyggelige sager afsløret med et par års mellemrum, begge i Østrig.

Historien bliver fortalt af den 5-årige Jack, drengen som er resultatet af en daglig voldtægt af den unge indespærrede kvinde, hvis navn jeg ikke kan huske (det bliver vist nævnt én gang), fordi Jack naturligt nok kun kalder hende ‘Mor’. Jack og hans mor lever indespærret i et rum på ca. 10 m2, som udgør hele verden for Jack. Mor gør alt hvad hun kan for at stimulere Jacks evner og rent intellektuelt er Jack på nogle måder længere i sin udvikling end sine jævnaldrende udenfor ‘Rum’. På andre måder naturligvis ufattelig langt bagud.

Heldigvis har Jack og hans mor fået lov til at få et tv med nogle få kanaler og udover at gi’ dem noget adspredelse, er det naturligvis med til at give Jack et indtryk af en verden udenfor. Selvom Jack har vanskeligt ved at forstå, at der virkelig eksisterer noget udenfor deres ‘Rum’.

Da Mor mener at Jack er gammel nok til at forstå deres situation planlægger hun deres flugt og får Jack til først at spille syg og siden død i den hensigt at få deres bortfører til at køre ‘liget’ bort. Det, der forekom som en temmelig vild plan, ender med at lykkes over forventning, idet Jack stikker af fra skurken ‘Gamle Nick’, et vidne kontakter politiet, som hurtigt lokaliserer huset, hvor Mor holdes indespærret og siden også Nicks opholdssted.

Hovedparten af historien handler imidlertid om tiden efter flugten, om problemerne med at vænne sig til en overvældende verden, når man kun kender 10 m2. Og Jack og hans mor er heldigt stillede, for de er omgivet af ualmindeligt venlige og forstående læger, psykologer, terapeuter osv. Ikke desto mindre bliver presset for stort for ‘Mor’, som forsøger at tage sit liv, hvorpå Jack må tilbringe mange uger hos sin mormor og hendes kæreste. Hvilket ser ud til at være rigtig godt for Jack, som efter al den tid sammen med sin mor har fået en moderbinding, der vil noget.

Mor har været en nærmest ufattelig god og beskyttende mor. Altid har hun været tålmodig og gjort og sagt de rigtige ting og altid vidst hvad der var bedst for Jack. Det siger derfor meget om hendes tilstand, at hun alligevel svigter sin elskede søn. Mor overlever heldigvis og kommer stærkere ud på den anden side af sin krise.

“Rum” er en smuk historie om overlevelse, livsvilje og kærlighed, næsten for positiv, for angsten og de onde drømme tror jeg aldrig slipper.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter