0 kommentarer

Møns Klint i klart vejr af Niels Rohleder

af d. 4. november 2011
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

300

Udgivet

2010

ISBN

978-87-638-1447-8

 

Niels Rohleders spændingsroman »Møns Klint i klart vejr« blev af dagbladenes anmeldere klandret for at være pladderromantisk, forudsigelig og skrevet efter en skabelon – hvad figurtegningerne angår.
Læser man romanen med litteratens briller, er det da heller ikke sikkert, at man bliver voldsomt imponeret. Spændingsromaner er nu ofte skåret efter nogenlunde samme læst – og af en eller anden grund skal der næsten altid være detaljerede samlejebeskrivelser med i dem (for det meste kedsommelige at læse).

Men »Møns klint i klart vejr« kan bestemt anbefales at læses med lidt andre briller end de rent litterære – især hvis man interesserer sig for tyske forhold og frem for alt for DDR, som i over 20 år har været historie.

Rohleder giver os nogle meget autentiske beskrivelser af den side af arbejder- og bondestaten, der med rette har gjort den så berygtet. Nemlig de gennemresearchede beskrivelser af den menige DDR-borgers totale undertrykkelse i hverdagen. Det er som at være der selv midt i 1980erne.
Samtidig har Rohleder blik for de små ting, der siger så meget, og som styrker troværdigheden. I den ateistiske stat hed engle ikke engle, men »Jahresendflügelfiguren«. Og sådan fanger Rohleder meget af det, der kræver kendskab.

I 1984 møder den danske studerende Martin Wulff (der ligesom forfatteren har sønderjyske rødder) den østtyske studerende Julia, og for gentagne gange at kunne få besøgsvisum til DDR, vikler han sig ind i lidt for tæt samarbejde med den østtyske ambassade i København. Martin er aktiv i det danske socialdemokrati – en lækkerbisken for Stasi og samtidig også den danske efterretningstjeneste.
Forløbet når et bizart klimaks midt ude på Østersøen. Stasi ødelægger meget udspekuleret forholdet imellem dem.

Tiden skrues nu frem til 2010, og her bliver den nu midaldrende Martin Wulff, der nu er folketingsmedlem og ministerkandidat, beskyldt af Ekstra Bladet for at have været Stasi-agent. Og det er fra 2010, at den dramatiske fortid rulles op med Martin Wulff som jeg-fortæller. Der kan være delte meninger om, hvordan denne fortælleteknik virker. Jeg havde ingen problemer med konstruktionen og blev godt underholdt.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter