0 kommentarer

Rene’s Flesh af Virgilio Piñera

af d. 18. juni 2007
Info
 
Sideantal

256

Udgivet

1995

Originaltitel

La carne de René

 

Den cubanske forfatter Virgilio Piñera har skrevet et lille mørkt mesterværk med romanen “Rene’s Flesh” fra 1984. Vi er i et kafkask univers, hvor de bagved liggende kræfter, der styrer den unge Rene’s liv aldrig bliver forklaret: Som en uhyggelig, men levende og fængende drøm.

Som på dansk er der på spansk kun et ord for kød (carne).
Den engelske oversætter skelner dog mellem ‘meat’ og ‘flesh’ (henholdsvis fersk kød og levende kød), men i forordet beder han læseren om at se ‘igennem’ dette.
Det gennemgående tema i bogen er netop denne dobbeltbetydning, kroppen som et fysisk hylster, som dels sætter begrænsninger og giver uendelige muligheder for interaktion (transport, mad, sex!) med omverdenen. Det er disse ting Rene lærer om i fortællingen: Den mareridtsagtige overgang mellem at være barn og voksen.

Hans far vil ham det bedste og sender ham på kostskole, hvor mottoet er ‘Du skal lide i stilhed’. Han indretter sig ikke og udviser ikke den nødvendige disciplin. Et af fagene er elektricitet, hvor hver elev har sin egen elektriske stol og en bøjle monteret over hovedet, så de ikke kan skrige. Rene bliver isoleret i sin celle og får hele skolen på nakken, men han knækker ikke. Han slipper væk og opdager at livet i byen ikke er bedre.

Hvis man vil have sat billeder på dette tema, vil jeg i denne forbindelse anbefale “Gate of Flesh” af den japanske instruktor Seijun Suzuki, der i 1960’erne lavede en stribe film-noir kultklassikere (de mest kendte er “Branded to Kill” og “Tokyo Drifter”).

Note: Anmeldelsen er af den engelske oversættelse.

 

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter