0 kommentarer

Red Kelly 1973-1975 af Hermann & Greg

af d. 21. juli 2017
Info
 
Sideantal

160

Udgivet

2017

ISBN

978-87-93564-03-9

Originaltitel

Commanche: Le Ciel est rouge sur Laramie, Le Désert sans lumière, Le Palomino, Furie rebelle - oversat af Sebastian Weirsøe Flamant

Udgave

1. udgave

 

På Forlaget Zoom er man nået til andet samlebind i Red Kelly serien. Der er planlagt et tredje bind, med mulighed for at udvide med et par bind mere, med de albums der ikke er tegnet af Hermann .

Thierry Capezzone har igen skrevet en fin introduktion, hvor vi hører lidt om de forskellige albums og får et par par anekdoter. Det var interessant at læse, at Greg ikke mente, at Hermann ville blive en god manusforfatter, hvilket han så modbeviste med sin flotte Jeremiah serie, hvor han både står for manus og tegninger.

Det er i øvrigt sjovere at læse introduktionen efter man har læst tegneserierne, for derefter at genlæse albummet, sådan gjorde jeg i hvert fald.

I den første historie, “Himlen er rød som blod”, følger vi Kelly i hans jagt på den afskyelige morder, Dobbs, som vi mødte i første samlealbums historie, “Wyomings ulve”. En fin historie, selvom det virker lidt underligt med et dilligenceoverfald, for at få fat i ammunition (det plejer at være guld banditterne går efter). Tilbage i 70’erne var der lidt kontroverser omkring Kellys nedskydning af en ubevæbnet, noget der så også kostede Kelly en tur i fængsel i næste historie, “Løsladt på prøve”.

Hvis Kelly ikke var en antihelt i forvejen, så bliver det i hvert fald understreget i denne historie. De provokationer og ydmygelser, han er nødt til at bide i sig, for ikke at komme i fængsel igen, giver historien et helt andet skær, og har altid været mit yndlingsalbum. Det er en mørk historie, og den bliver meget virkningsfuldt tegnet med silende regn i det opgør, der truer i byen (se forsiden!)

Den lille fortælling om Kellys hest, Palomino, har også fundet plads i albummet. Gad vide om de andre små historier også kommer med i de fremtidige albums?

“Blodfejden” slutter samlingen af med endnu en fortælling om indianeroprør. Det har man set mange gange før, men historien bliver fint krydret med en fotograf, der ønsker at tage billeder fra en luftballon, som Kelly selvfølgelig skal med op i.

Jeg er som altid meget begejstret for Hermanns tegninger, der er fabelagtig flotte og smukt farvelagt med dejlige stærke farver, i forhold til mine gamle lasede albums, der efterhånden er helt blegnede.

Det er et yderst prisværdigt projekt som Zoom har gang i, det ser ud til at Bernard Prince er næste serie, der får samme behandling. Jeg kunne dog ønske en lidt grundigere korrektur, der er en 4-5 slåfejl og nogle formuleringer, der lyder lidt mærkelige, som f.eks. “Kom, kom, dog!” som lød bedre med “Så, så!” (s.143). En formand på gården bliver kaldt tilsynsførende (s.60/62), og nogle indianere bliver kaldt ‘plyndrere’ (s. 156). Måske er det direkte oversat fra den franske udgave, men det virker lidt kunstigt, og jeg sad desværre og undrede mig flere gange. Ser også ud til, at indholdet i to talebobler er byttet rundt på side 140.

Alt i alt er det dog en fin udgivelse. Det vigtigste er, at historierne stadig holder, selvom de har over 40 år på bagen!

Bedømmelse
Karakter