0 kommentarer

Ragnhilds Saga af Lone Mikkelsen

af d. 12. oktober 2010
Info
 
Sideantal

205

Udgivet

2010

ISBN

978-87-638-1390-7

 

Der trylles med ordene i denne beretning fra den sene vikingetid.

Vi møder Ragnhild som en gammel kone, der står på en strand og taler med gudinden Freja, der kommer for at hente Ragnhild, hvis tid er ved at rinde ud. Men inden det når så vidt, må Ragnhild fortælle sin historie. En historie om ulykkelig kærlighed, hårde tider med sult og nød – men også med overflod og glæde. En historie om savn og om at miste sine kære i krigen.
Det er en historie fra dengang den nye tro kom til landet, og om hvordan Hvidekrist holder sit indtog i en verden hvor det ellers er Odin, Thor, Freja og alle de andre der sørger for at livet går som det skal.

Hvidekrist tager Ragnhilds børn, og splitter familien i små stykker. Ragnhild selv holder fast i de gamle guder – selv da det bliver ulovligt at dyrke dem, fortsætter hun sine lange samtaler med Freja.

“Ragnhilds Saga” er fortællingen om en kvinde i en brydningstid. Og der hvor det normalt er drabelige vikinger, kæmpeslag og plyndringstogter der pryder siderne når bogen handler om vikingetiden, så handler “Ragnhilds Saga” om at få hjemmet til at fungere når manden i huset er draget på togt. Den handler om et bondesamfund, som vi ellers ikke hører så meget til. Og det er smukt.

Lone Mikkelsen formår, at fortælle en gribende historie i et sprog som bliver siddende i kroppen længe efter, at sidste side er vendt. Og selv om der er tusinde år mellem Ragnhild og mig, så kan jeg, med Lone Mikkelsens perle af en bog, sætte mig ind i hendes liv. Jeg kan føle hendes store smerte over at se hele verden styrte sammen, og jeg forstår hende når hun fører sine lange samtaler med Freja. På en eller anden måde giver det hele mening.

Jeg holder meget af bøger om vikingetiden, og det var da også denne last der førte mig til “Ragnhilds Saga”. Bogen skulle dog vise sig at være fuldstændig anderledes end alt hvad jeg tidligere har læst af den slags. Men historien selv, og ikke mindst sproget i den, var en nydelse. Sætninger glider ind og ud mellem hinanden i et smukt billedtæppe af ord, og jeg kan ikke andet end at anbefale den – også til den læser der normalt ikke beskæftiger sig med vikinger og historiske romaner.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter