0 kommentarer

Ragnhilds færd af Lone Mikkelsen

af d. 23. september 2015
Info
 
Sideantal

197

Udgivet

2012

ISBN

978-87-638-2199-5

 

“Ragnhilds færd” fortsætter hvor “Ragnhilds saga” slap. Også her er det Freja (en af den nordiske mytologis mange guder) der fortæller historien om Ragnhilds barnebarn Frejlif og hans rejse fra Roskilde til slægtgården Torstadir på Island, og tilbage igen. Fortællingen foregår i vikingetiden, men er ikke en fortælling om vikingetiden som sådan. Den handler om mennesker, om religioners sammenstød, og en verden i opbrud for forandring. På sin vis kan man med nogen ret hævde, at fortællingen også er en fortælling fra vores egen tid.

Beretningen om Frejlif, hustruen Gerd (der tidligere var træl), datteren Ragnhild og sønnen Sigurd, glider afsted på lette drømmeagtige skyer, og svæver ud og ind gennem mennesker og guder. Selv om det kan synes som noget af et sats at lade en gud fortælle menneskers historie, er det både velskrevet og gennemarbejdet, og det fungerer rigtig godt. Det flytter perspektivet op, så vi ser det hele lidt ovenfra.

Frejlif kommer ad forskellige omveje til Island, hvor alt går galt. Slægtsgården er overtaget af en mand ved navn Grim, og Frejlif befinder sig pludseligt og uden at ville det, i et internt opgør mellem Grim og naboen Sture. Historien slutter i Roskilde, hvor den også begyndte. Men intet er som før. Selv om der kun er gået forholdsvis få år fra udrejse til hjemkomst, er de implicerede forandrede af rejsen.

“Ragnhilds færd” er en smuk fortælling om mennesker, liv og skæbner. Den kan sagtens læses alene, men det fulde udbytte får man ved at læse “Ragnhilds saga” først.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter