0 kommentarer

Precious af Ramona ‘Sapphire’ Lofton

af d. 24. maj 2011
Info
 
Sideantal

135

Udgivet

2010

ISBN

978-87-993485-1-0

Originaltitel

Push

 

Trods bogens ringe omfang rummer romanen en historie, der er større og mere skræmmende end de fleste. Samtidig efterlader historien læseren med en tro på, at der altid er håb forude, selv når livet tegner mørkest.

Bogens første linje er meget sigende for resten af handlingen: “Jeg måtte gå om da jeg var tolv år fordi jeg fik et barn for min far.”
Claireece Precious Jones vokser op hos en far, der voldtog hende gennem hele barndommen, og med hvem hun nu venter sit andet barn. Moderen er dødeligt jaloux over, at hendes datter har stjålet hendes mand fra hende og overdynger Precious med prygl og skældsord nok til at tage gnisten fra enhver.

Først som teenager møder Precious forståelse og omsorg, da hun bliver indlemmet i et skoleprojekt for “fortabte” unge. Hendes klasselærer interesserer sig oprigtigt for hende og ser hende som andet og mere end et problem, hvilket ændrer hendes liv for altid. I takt med at Precious lærer at skrive og læse, genvinder hun troen på sig selv og lysten til at tage en uddannelse.

Sapphire har skrevet romanen i Precious’ eget sprog komplet med fejludtalelser og stavefejl. Det hæmmer læsningen en smule og giver anledning til en del frustration hos undertegnede. Det positive ved bogens mangelfulde sprogbrug og grammatiske færdigheder er dog, at man ikke fornemmer den bedrevidende forfatter bag ordene.
Precious lader alt, hvad hun har i tankerne – bevidst som ubevidst – forme sig til ord på papiret. Således får vi ucensureret refereret Precious’ fordomsfulde had til hvide, crackbrugere og latinamerikanere.

Romanen er formet som et langt blik ind i en verden som burde være løgn, og ikke er til at holde ud.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter