0 kommentarer

Postkort til Annie af Ida Jessen

af d. 2. januar 2015
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

221

Udgivet

2013

ISBN

978-87-02-14899-2

 

Jeg kan meget bedre lide det engelske ord “Short Story” end det danske “Novelle” – for det er jo det, det er, en kort historie – et glimt, en stemning, måske et liv, skildret kort og koncentreret.

I “Postkort til Annie” møder vi 6 kvinder, og bliver præsenteret for en begivenhed i hvert deres liv, der har gjort en forskel. En skillevej, hvor de valgte én vej – men hvor de kunne have valgt en anden – og så havde de fået et anderledes liv. Eller nogle mennesker, de tilfældigt mødte, der kom til at præge deres liv.

Det er meget forskellige historier, der hver har deres eget tempo og dynamik: vedkommende og nagende.

”En udflugt”. Som et fortrædent barn, der går hjemmefra, når det er blevet ked af det og sur, forlader Tove en sen eftermiddag sit hjem, så må hendes mand “selv om det”, når han kommer hjem. Så kan han komme hjem til et tomt hus, kan han. Hun vil ikke længere være hans husholderske. Hun har tidligere på dagen fortalt ham, at de skal have stegt sild til aften, og det gider han ikke spise. Og så beslutter hun sig for at gå hjemmefra. Mens hun kører væk – uden noget egentligt mål – gennemgår hun i tankerne, hvordan de mødtes og hvordan deres liv har været sammen – og efter nogle timer vender hun tilbage igen – kun for at konstatere, at manden ikke har savnet hende. Han er slet ikke opfattet, hvor ked af det hun blev over bemærkningen om de stegte sild.

Nogle gange opfinder vi selv inde i vores hoveder historier om, hvad andre mener, når de siger noget til os – ting som udspringer af vores eget selvværd og humør. Noget ligger og ulmer, så springer en gnist og alt står i lys lue.

”December er en grusom måned”. En kvinde myrdes, mens hun rengør køledisken i Brugsen. Hun er alene på arbejdet – og Ida Jessen fortæller roligt og detaljeret, hvad kvinden tænker, mens hun færdiggør arbejdet, så hun kan komme hjem til sin familie. Men hun kommer ikke hjem, hun bliver myrdet, og manden og de to små døtre må fejre jul uden mor. Brugsuddelerparret føler sig skyldige, da det jo var i deres Brugs mordet skete, og de tager ud og besøger enkemanden og de små piger. Usentimentalt fortalt, som om vi var vindueskiggere ind i stuen og i brugsuddelerparrets, enkemandens og pigernes tanker og sjæle. Tragedien ligger som en tung dyne hen over mistanken om, at det vist nok er brugsuddelerparrets uvorne søn, der har myrdet kvinden.

Det er ikke munter læsning, men det trækker i læseren for at høre, hvad der fortælles. Roligt, usentimentalt og så fint, så fint fortælles det, hvordan rigtige mennesker føler, når de står overfor skilleveje, tragedier og glæder.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter