0 kommentarer

Populærmusik fra Vittula af Mikael Niemi

af d. 19. februar 2006
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

248

Udgivet

2003

ISBN

87-595-1652-6

Originaltitel

Populärmusik från Vittula

 

Vi befinder os i landsbyen Vittula, der ligger ved den svensk-finske grænse i den yderste afkrog af Sverige. Tiden er 1960´erne, men alting (dvs. rockmusik, den nyeste tøjmode etc.) kommer langsomt til denne fjerne del af Sverige.

Bogens hovedpersoner er de to drenge Matti og Niila, der vokser op i et Vittula, hvor det er normalt, at folk taler svensk med finsk accent og finsk med svensk accent. Vi hører om de to drenges hverdag: skolen, kammeraterne, rockmusikken, spritten, familieforholdene, bryllupperne m.v.

“Populærmusik fra Vittula” er en underholdende og vanvittig sjov bog, hvor almindelige begivenheder beskrives med stor humor. Jeg skreg af grin da jeg læste bogen. Et sjovt citat fra bogen er bl.a. beskrivelsen af, hvordan Mattis søster skælder ud efter Matti og Niila har kastet snebolde efter hende og et par veninder: “Hvis I kaster flere, slår jeg jer ihjel, hvæsede hun. Jeg banker jer, så I ikke kan gå. Jeg sparker kæften ind på jer, så jeres mødre griner, når de ser jer.” Anden sjov beskrivelse er af børnene i Vittula: “tyve børn med løse mælketænder og vorter på knoerne. Nogle havde talefejl, andre gik med briller…”

Bogen er skruet godt sammen, historien flyder let, og man ender med at sluge bogen i en mundfuld. Selvom bogen er sjov er den også rørende og følsom og har også sine alvorlige øjeblikke. Selvom der bliver gjort grin med personerne i bogen ligger der en form for kærlighed bag beskrivelserne af dem.

“Populærmusik fra Vittula” anbefales fordi den er underholdende og sjov og fordi den er en god beskrivelse af overgangen mellem dreng og mand.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter