0 kommentarer

Platform Af Michel Houellebecq

af d. 18. september 2012
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

272

Udgivet

2002

ISBN

87-21-01862-6

Originaltitel

Platforme, på dansk ved Lars Bonnevie

 

Godt nyt til husarerne: Michel Houllebecqs “Platform” indeholder stribevis af eksplicitte sexscener. Advarsel til prostitutionsmodstandere: Myten om den lykkelige luder gentages og forlænges i det uendelige.

Michel, 40, er en røvsyg, desillusioneret embedsmand, som ville kede sig til døde, hvis det ikke var for de talrige aftener, hvor han spiller den af til et peepshow. Hans syn på sig selv er forfriskende ufiltreret: “Æstetiske og politiske spørgsmål er ikke noget for mig; det tilkommer ikke mig at opfinde eller gå ind for nye holdninger, nye forbindelser til verden; det gav jeg afkald på samtidig med at mine skuldre begyndte at hænge og mit ansigt blev mere og mere trist.”

På en rejse til Thailand møder han Válerie, 28, en lidt forsagt pige med et par flotte nødder og et vellønnet job i rejsebranchen. Og da de to pø om pø får gaflen i hinanden, kan det nok være, der kommer ‘vilddyr i papkassen’. Ih, du milde, som de kysser, knepper, sutter og det, der er værre/bedre.

Forholdet bringer det bedste frem i begge. Mentalt set ranker de ryggen og får mere appetit på livet. Inspireret af deres horisontale udfoldelser undfanger de en idé om sexturisme, som skal redde den skrantende rejsebranche. Og Váleries chef er frisk på at prøve…

Der er en hel del Kafka over Houllebecqs grå mennesker og grå miljøer. I “Platform” er det dystopiske heldigvis fortyndet med en solid sjat komik – som hvis landsmanden Jacques Tati havde instrueret en halvpornografisk komedie med titlen “Turisme”.

Houllebecq skriver blændende og har både vid og bid: “Kort sagt er forestillingen om det enestående ved mennesket blot en pompøs absurditet. Schopenhauer skriver et sted, at man husker sit eget liv en lille smule bedre end en roman, man har læst før i tiden. Det passer: Blot en lille smule.” For mit eget vedkommende vil jeg tilføje… Det passer: Blot en lille smule.

Den gode franskmand er bidsk som en udsultet pitbullterrier. Forfatterkollegerne Frederick Forsyth og John Grisham flænses skånselsløst for deres evindelige banaliteter og logrende forudsigelighed. Og ærlig talt, er der ikke noget om snakken?

Desværre skæmmes “Platform” af et par alvorlige vildskud. Værst er det, at der går Kloge-Åge og teknik i afsnittene om turisme. Det er trods alt en roman, Monsieur Houllebecq, ikke en doktordisputats.

Det er heller ikke for godt, at perspektivet ubesværet kan vandre fra jeg-personen Michel til en af de andre karakterer; det er et alvorligt stilbrud. Helt fatalt kommer forfatteren faktisk til at skifte personligt pronomen fra ‘ham’ til ‘mig’ – i en passage, hvor vi følger Váleries chef.

Endelig er der den patetiske slutning, som Houllebecq helt overflødigt dænger til med dramatik og flov sentimentalitet. Hvorfor dog? Den cool og kyniske stil er langt mere klædelig.

“Platform” er en ikke helt vellykket bog med masser af oplivende momenter. Jeg vil anbefale at starte med en af Houllebecqs andre romaner og komme tilbage til denne på et senere tidspunkt.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter