0 kommentarer

Et sted at være mor fra af Joakim Kruse Lykke

af d. 26. maj 2022
Info
 
Sideantal

144

Udgivet

2022

ISBN

978-87-02-34945-0

Originaltitel

Et sted at være mor fra

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

”Et sted at være mor fra” er en fortælling om en mors terminale kræftforløb. Om bogen også er autofiktiv ved jeg ikke, men bogen er skrevet på en måde så jeg godt kunne forstille mig det, for det er en meget personlig fortælling.

Bogen er udgivet som en roman, hvilket jeg ikke helt forstår. I mine øjne ligner det mere en digtsamling, men det ændrer ikke ved, at det er en udmærket bog – uanset hvad man så vælger at udgive teksterne som.

Kort fortalt: en mor bliver syg af kræft, sygdommen er så fremskreden, at lægerne med sikkerhed kan sige, at hun ikke overlever. Hun skal derfor dø fra sine børn og sin egen mor. Tag den! Det er så spørgsmålet: hvordan tager man lige sådan noget ind? Og hvordan håndterer man at ens børn ser en visne hen og dø og man intet kan gøre?

Joakim Kruse Lykke har skrevet en bog om moderens sygdomsforløb, om hvordan det påvirker både moderen og de børn, som kun alt for godt ved, at de snart kun har hinanden.

”Et sted at være mor fra” er hård læsning, det var det i hvert fald for mig, der selv har oplevet at kræften åd min mor alt for tidligt.

Bogen består af korte sekvenser/tekster, der samlet set udgør et hele. På nogle sider er der bare et par linjers tekst, andre sider er næsten fyldte. Det er især beskrivelser af sygdomsforløb og i særdeleshed reaktionsmønstre hos de pårørende.

Teksterne/sekvenserne skifter noget i kvalitet, men samlet set udgør bogen et væsentligt hele om hvordan det er et være pårørende til et menneske, der er terminalt syg.

Jeg vil beskrive denne bog som en blanding af en dagbog eller erindring over en periode, hvor man er pårørende til et alvorligt sygt menneske. Samtidigt er det også et portræt af en kvinde og af en familie. Man kan også se bogen som en slags hjælpebog for andre, der står i en svær situation med alvorlig sygdom, en bog man kan læne sig lidt op af og se, at andre har oplevet og følt det samme.

”Et sted at være mor fra” er en fin og rørende bog, der også er lidt hård at læse, selvom den også er relevant.

Jeg vil anbefale bogen til andre, der står i den situation, at være pårørende til et alvorligt sygt menneske. Jeg er i tvivl om andre får ret meget ud af bogen hvis man ikke har været der selv, så jeg lander på en middel vurdering.

Anmelderbog.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter