0 kommentarer

Pendlerne af Simon Fruelund

af d. 3. oktober 2014
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

187

Udgivet

2014

ISBN

978-87-02-16190-8

 

I 2007 læste jeg Simon Fruelunds “Borgerligt tusmørke“. Den var jeg meget lidt begejstret for.

Jeg kan godt lide at følge forfattere, og den udvikling de gennemgår i deres værker, og da jeg så at Fruelund udkom med “Pendlerne” (i 2014), var det oplagt at læse den. De mellemliggende værker, “Verden og Varvara” (2009) og “Panamericana” (2012) har jeg ikke læst.

“Pendlerne” minder på mange måder om “Borgerligt tusmørke”, omend “Pendlerne” virker mere målrettet og gennemarbejdet.

Når jeg benytter mig af offentlige transportmidler, kan jeg ikke lade være med at betragte mine medpassagerer, og fantasere over hvad deres historie er. Der går en række hændelser forud for at jeg selv er endt i lige netop dét tog, eller dén bus, lige netop på dét tidspunkt. Hvad er de andres historie?

Da jeg læste om “Pendlerne”, at den gav disse mennesker en historie, var jeg ikke i tvivl om at jeg skulle læse den.

Bogen er inddelt i kapitler der hver især er navngivet efter stoppesteder. Den begynder med “Kalundborg 7:11”, fortsætter med “Svebølle 7:23”, “Jyderup 7:30”, og fortsætter indtil sidste kapitel “Østerport 9:11”, der er endestationen. I hvert kapitel får vi nogle af de nye passagerers historie i små korte afsnit. Nogle få af dem interagerer med hinanden, og deres respektive historier vikles sammen for en stund. Men ellers er toget blot fyldt med enkeltstående historier der for en tid deler den fælles ramme som dobbeltdækkertoget tilbyder, uden at de i øvrigt har nogen indflydelse på hinanden. Den enkeltes historie fortsætter når vedkommende forlader toget, men den historie fortælles ikke her.

Til at begynde med var jeg fascineret. Så irriteret, og stopfodret. De mange ultrakorte livshistorier blev for meget. Men da jeg nåede sidste kapitel, “Østerport 9:11” og så, at det ikke indeholdt nogen tekst, blev jeg igen fascineret. Hvor kan der tænkes meget og længe over hele setup’et, og over den måde vi hver især forholder os til hinanden under givne omstændigheder. Efter de første par stoppesteder vaklede jeg mellem en og to stjerner til Fruelund. Men efter sidste stoppested, ser jeg ikke anden udvej end at give ham de fem han fortjener for denne lille bog. For jeg har aldrig tidligere læst en så lille bog med så meget indhold – og vel at mærke indhold der først viser sig når bogen er lukket efter endt læsning. I min verden er den slags ganske enkelt kunst.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter