0 kommentarer

Når vanviddet rører på sig af Nathan Filer

af d. 3. oktober 2014
Info
 
Sideantal

275

Udgivet

2014

ISBN

978-87-93079-06-9

Originaltitel

The Shock of the Fall

 

Indsigtsfuld og foruroligende fortælling om den skizofrene Matthew, som nedskriver sine minder under en indlæggelse på psykiatrisk afdeling.

Da Matthew er 9 år, er han med sin mor, far og storebror, Simon, på campingferie, men under ferien sker det forfærdelige. Simon, som lider af Downs Syndrom, dør, og alt forandres derhjemme.

Nu sidder Matthew som 19-årig, indlagt på psykiatrisk afdeling, og ser tilbage på sit liv. Ind i mellem fortæller han sin historie, og ind i mellem skriver han den ned på en gammel skrivemaskine, akkompagneret af kruseduller og tegninger han skribler ind i margen.

Erindringerne strømmer frem hulter til bulter og blander sig med hverdagsbetragtninger og tanker til et kalejdoskopisk portræt af en ung mand, der kæmper med sorg, skyld og en psykisk sygdom.

“Når vanviddet rører på sig” er Nathan Filers debutroman. Han arbejdede tidligere som sygeplejer på University of Bristol på den psykiatriske afdeling, og den indsigt i det syge sind, som jobbet har givet ham, formidler han mesterligt videre i fortællingen om Matthew.

Det er skræmmende at høre Matthews beskrivelse af den daglige rutine på den lukkede afdeling, men for læseren er det også frygteligt, når han ser og hører Simon i alt fra udsendelser på tv til dampen fra teen.

På et tidspunkt fortæller Matthew selv, at det allerværste ved hans sygdom er, at den gør folk egoistiske: “Psykisk sygdom gør folk indadvendte. Sådan ser jeg det. Smerten i vores sind holder os fanget til evig tid, på samme måde, som smerten fra et brækket ben eller et sår i tommelfingeren fastholder ens opmærksomhed, holder den så fast, at det raske ben eller den raske tommelfinger ophører med at eksistere. Jeg kan kun kigge indad. Næsten hver eneste tanke, jeg har, handler om mig – hele den her historie har handlet om mig: om, hvordan jeg havde det, hvad jeg tænkte, at jeg sørgede.”

Filer har vundet flere priser for romanen, bl.a. Costa First Novel Award, 2013, hvilket er fuldt fortjent. “Når vanviddet rører sig” er yderst velskrevet, indsigtsfuld og trods de triste omstændigheder titter humoren ind i mellem frem, som når Matthew skriver en fiktiv journal over sit potentiale, ligesom dem beboerne på alderdomshjemmet, han arbejder på i en periode, har hængende ved deres senge.

En bevægende og anbefalelsesværdig roman, som falder lidt i stil med Mark Haddons ligeledes fantastiske bog “Den mystiske sag om hunden i natten”.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter