0 kommentarer

Pandekagehuset af Carin Gerhardsen

af d. 22. september 2009
Info
 
Sideantal

319

Udgivet

2009

ISBN

978-87-7055-582-1

Originaltitel

Pepparkakshuset

 

“Thomas, som er ude af stand til at gøre modstand, ude af stand til at skrige, sidder på den våde, kolde asfalt. Ubevægelig, tavs. Stille ser han på kammeraterne. Nogle kaster sten efter ham, i hovedet, i ansigtet, på kroppen. Nogle prøver at dunke hans hoved mod lygtepælen igen og igen, nogle tjatter efter ham med et tiloversblevet sjippetov. Nogle af børnene står bare og griner, andre hvisker indbyrdes med et nedladende finurligt udtryk i de små ansigter, og nogle står bare og ser udtryksløst på.”
Side 9.

Fremragende krimi som bygger på en meget voldsom historie om mobning. Thomas blev mobbet i børnehaven af kammeraterne, og der var ingen grænser for deres ondskabsfuldheder. Mobningen har sat sine spor i ham, og han har aldrig formået at ryste det af sig og få en tålelig tilværelse. Som voksen møder han en dag Hans Vannerberg, en af de værste mobbere fra dengang. Han er succesrig på alle fronter, er ejendomsmægler, har en dejlig kone og børn, der elsker ham. Thomas skygger ham, da han en aften skal ud og vise et hus frem og kort efter findes Vannerberg myrdet i en ældre kvindes hjem.

Herefter sker der flere mord i det samme område, det ene mere bestialsk end det foregående, da morderen tydeligvis drives af et indædt had til sine ofre. Politiet ser ikke umiddelbart noget mønster i mordene, men langsomt går det også op for dem, at der måske er en sammenhæng, og at de kan stå over for en seriemorder.

Jeg har sjældent læst en krimi som på en gang har grebet mig og på samme tid forfærdet mig. Det var virkelig en ambivalent læseoplevelse. Mordene beskrives med så mange detaljer, at det var helt kvalmefremkaldende, og det må jeg nok sige, at jeg godt kunne have været foruden. Det, at overlade en smule til fantasien, gør efter min mening ikke en bog ringere, men mere hårdføre krimilæsere vil måske elske det. Når det er sagt, så vil jeg sige, at ”Pandekagehuset” er en af de bedste krimier, jeg har læst i lang tid, og stik mod forventning byder den også på store overraskelser.

”Pandekagehuset” er første bog i Carin Gerhardsens ”Hammarby trilogi”, hvor man følger kriminalkommissær Sjøberg og hans kollegaer.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter